Menu

Eerste ladingen bloemen gestopt in Rusland

Terug naar Onderwerp >

Eerste ladingen bloemen gestopt in RuslandTerug naar Onderwerp >

12 augustus 2015

De Nederlandse bloemensector is bang dat Russische importeurs hun bestellingen gaan minderen, omdat Rusland Nederlandse bloemen voorlopig alleen nog toestaat als ze in een laboratorium zijn gecontroleerd. De eerste vrachtwagens zijn al aangehouden bij de grens, zo meldt de VGB.

De verscherpte controles zijn maandag 10 augustus in gegaan. Diezelfde dag werd de eerste melding gedaan van vrachtwagens met bloemen uit ons land die werden aangehouden aan de Russische grens. Volgens de organisatie van Nederlandse bloemenhandelaren VGB liggen de kosten van eventuele vertragingen in eerste instantie bij de Russische importeurs. Maar als ze straks geen bloemen meer zouden bestellen, dan ondervindt de branche in Nederland wel schade.

Volgens de Russische autoriteiten zouden de Nederlandse bloemen ongedierte bevatten. Boze tongen beweren dat de maatregelen van de Russen ook zijn ingegeven door politieke motieven. Rusland is een belangrijke afzetmarkt voor Nederlandse bloemen. In de eerste helft van dit jaar werd voor meer dan 100 miljoen euro aan bloemen naar het land geëxporteerd.

Bron: Floranews