Menu

Eerste levering planten naar het Verenigd Koninkrijk

Terug naar Onderwerp >

Eerste levering planten naar het Verenigd KoninkrijkTerug naar Onderwerp >

Tijdens de eerste week van januari leverde Boomkwekerij Peers uit Ranst als eerste boomkwekerij uit de provincie Antwerpen planten aan het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. We hadden een gesprek met zaakvoerder Dimitri De Swert en commercieel medewerker Greet Geys.

 

 

Boomkwekerij Peers werd in 1980 opgericht door Sonja Peers en haar echtgenoot Louis de Swert. Samen begonnen ze op twee hectare een vollegrondskwekerij. Door planten van een prima kwaliteit te leveren - vrij van onkruid en aan concurrentiële prijzen - konden ze de zaak verder uitbreiden en de nodige investeringen doen. Sinds de jaren negentig legden ze zich vooral toe op containerteelt. Intussen bedraagt de oppervlakte 23 ha, waarvan de helft containervelden en de helft volle grond. Medio 2013 is hun oudste zoon Dimitri zaakvoerder geworden van de boomkwekerij.


Assortiment en afzet

Deze boomkwekerij teelt een breed assortiment sierheesters en coniferen, zowel in container als in de volle grond. Hagen, struiken, bodembedekkers en siergrassen maken het grootste deel uit van het assortiment. De productie is voornamelijk bestemd voor tuincentra, tuinaanleg en groothandel. Deze planten worden verkocht in  binnen- en buitenland. Ook het Verenigd Koninkrijk is een afzetmarkt. Boomkwekerij Peers exporteerde tijdens  de eerste week van januari als eerste Antwerpse teler planten naar het Verenigd Koninkrijk.


Nieuwe situatie

De Brexit maakte een einde aan de vrije export van goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Dankzij het handelsakkoord, dat eind december op de valreep werd gesloten, blijft de wederzijdse handel tariefvrij en zonder quota verlopen. Toch verandert er heel wat voor exporterende boomtelers. Door de nieuwe regelgeving zijn ze gebonden aan extra administratieve verplichtingen en controles. Het vervullen van douaneformaliteiten is er één van. “Daarnaast moet het hout van de verpakkingen zoals palletboxen gestoomd zijn”, vertelt Dimitri. Tot slot moet het FAVV ook elke levering controleren en voorzien van een certificaat dat bewijst dat de zending voldoet aan de Engelse vereisten.


Eerste ervaringen

De eerste levering bestond uit Osmanthus en Ilex in houten boxen. Die werd via een groupage transport naar het VK gebracht. De douaneformaliteiten werden door de transporteur geregeld. “Dit verliep vlot. De controleurs van het FAVV (LCE Antwerpen) - die kwamen keuren en het fytosanitaire certificaat afleverden - moesten net zoals  wij hun weg zoeken”, zegt Dimitri. “Een goede voorbereiding van deze controle is uiteraard zeer belangrijk. Ook dien je de vereiste controles op tijd aan te vragen bij de LCE van het FAVV.” Commercieel medewerker Greet Geys gaf mee dat het webinar over de Brexit, dat georganiseerd werd door AVBS en Boerenbond, hen echt heeft verder geholpen. “Het verschafte ‘to-the-point’ informatie en gaf antwoord op vele vragen die begin december nog hangende waren.”

Wij hebben de indruk dat het FAVV zich goed heeft voorbereid en bereid is om ons te helpen.


Verbeteringen mogelijk

“De controles van het FAVV vind ik momenteel de grootste belemmering”, vertelt Dimitri. Alle planten moeten zichtbaar opgesteld en individueel na te kijken zijn. Dit betekent dat ze nog niet verpakt mogen zijn in houten kratten of dozen. De controle nam meer tijd in beslag dan gepland, omdat de informatica het wat liet afweten. De controleur had zich nochtans goed voorbereid, ging systematisch te werk en volgde zijn stappenplan. Hij vertelde dat hij het de voorbije weken druk had met de nodige opleiding en voorbereiding. Wij hebben in ieder geval de indruk dat het FAVV zich goed heeft voorbereid en bereid is om ons te helpen, zodat we kunnen blijven  exporteren naar het VK.”
Dimitri vind het omslachtig dat elke levering moet gecontroleerd worden door het FAVV. “Stel dat wij elke dag een lading naar het VK zouden sturen, dan moet er ook iedere dag een controleur naar ons komen. Het zou voor boomtelers zeker wenselijk zijn om in de toekomst bijvoorbeeld een maandelijkse controle van de ganse kwekerij te laten doen en dan alle planten vrij te geven voor export naar het VK.”

Prijskaartje

Aan deze extra administratieve verplichtingen hangt ook een prijskaartje. “Per levering moeten wij aan onze klant zo’n drie- tot vierhonderd euro doorrekenen. Dit om onze eigen extra uren, de controlekosten van het FAVV en de kosten voor douaneformaliteiten te dekken. Voor een volle lading is dit te verantwoorden, maar we hadden vroeger ook te maken met heel wat kleinere leveringen naar het VK. Ik vrees dat deze daghandel gaat wegvallen.”