Menu

Elfie en Thierry Raes

Terug naar Onderwerp >

Elfie en Thierry RaesTerug naar Onderwerp >

We produceren met de eindconsument in ons achterhoofd

 

Elfie en Thierry Raes zijn niet alleen de vierde generatie in het familiebedrijf Raes Bloemzaden, maar vooral een complementair broer-en-zusteam aan de top van het bedrijf van hun overgrootvader Omer. Deze startte in 1927 met de teelt van knolbegonia en gloxinia. Zoon Valère en kleinzoon Rudy introduceerden nieuwe productkeuzes en teelttechnieken. Nu is de jongste generatie aan zet. “Voor ons is het vooral een eer om dit bedrijf te kunnen voortzetten.”

Sterk in innovatie

De firma Raes kweekt jonge planten uit zaad en stek en verkoopt ook bloemzaden. De firma is daarnaast een belangrijke speler op het vlak van veredeling van Primula en Viola en dankzij intensief genetisch onderzoek kunnen ze regelmatig uitpakken met nieuwigheden. Elfie en Thierry zijn terecht trots op hun Primula-specials met speciale kleuren en vormen die het heel goed doen op de internationale markt. “We zijn maar een kleine muis ten opzichte van de multinationals, maar we hebben wel heel veel kennis in huis. Die multinationals zijn zelfs heel sterk geïnteresseerd in onze genetica en veredeling. Met ons team ‘Raes Genetics’ zetten we heel sterk in op die innovaties.”

Broer en zus, een goede match

Het was noch voor Elfie noch voor Thierry van in het begin duidelijk dat ze in het familiebedrijf zouden stappen. Buiten de jaarlijkse vakantiejob, hadden beiden aanvankelijk heel andere interesses. Thierry interesseerde zich voor informatica en Elfie studeerde rechten en fiscaliteit, waarna ze als belastingconsulente bij Deloitte werkte. Maar op een bepaald moment kwam dan toch die overstap. “Ik denk dat mijn vingers ondertussen groener zijn dan die van mijn vader”, lacht Thierry. En Elfie wilde vooral meer betrokkenheid dan enkel in het bestuur zetelen. Het gaat nu richting definitieve overname. “Elk jaar zetten we nieuwe stappen in dat groeiproces. We groeien zelf ook elke dag in onze functie. Daarbij blijft het advies van onze ouders van groot belang.” Het is binnen het familiebedrijf ook een bewuste keuze geweest om broer en zus aan het roer te zetten. “We hebben mekaar nodig in dit verhaal. Onderlinge discussie kunnen we als broer en zus makkelijker plaatsen; we nemen ze niet mee naar huis.”

Familiebedrijf met sterke waarden

“Welke richting we ook uitgaan in de toekomst; we blijven een familiebedrijf. Dat is voor ons heel waardevol. Heel wat van onze medewerkers zijn al vele jaren bij ons in dienst. We hebben 41 vaste medewerkers; op piekmomenten aangevuld tot meer dan 100. Toch blijft goed personeel vinden een uitdaging: “Je hebt in een sierteeltbedrijf niet voor alle jobs groene vingers nodig, maar jonge mensen vinden met de nodige kennis van en aanleg voor het vak, is niet zo evident”, weet Elfie.

Kwaliteit op langere termijn

In alles wat het bedrijf doet, staat kwaliteit op één. “We produceren met de eindconsument in ons achterhoofd. Het is voor ons niet voldoende om een variëteit te produceren die enkel commercieel interessant is, maar geen lang tuinleven beschoren is. Ons uitgangspunt is altijd geweest dat wat hier geproduceerd wordt, ook in de tuin voor een feestje moet zorgen. We gaan voor het beste plantgoed en dat testen we uitvoerig, onder andere in onze eigen proeftuin. Hier zien we hoe de planten zich ontwikkelen onder praktijkomstandigheden.”
Het bedrijf telt meer dan 1.000 verschillende soorten. Die hebben niet allemaal dezelfde teeltduur, maar moeten wel vaak op hetzelfde moment de deur uit. “Het is een hele puzzel om al die teeltplannen naast elkaar te leggen.” Daar speelt de ervaring, kennis en feeling van Thierry. Zijn domein is de serre; het kantoor dat van Elfie. In piekmomenten wisselen ze echter vlot van plaats.

Toekomst

In 2015 startte het bedrijf met ledbelichting, waardoor de energiekosten lager zijn en het gewas voller groeit. Al het water op het bedrijf wordt opgevangen en via een hogedruk UV-installatie ontsmet. Zo kan ook bespaard worden op meststoffen. “Ons vader zegt altijd dat water het goud van de toekomst is en daar zijn we ons ook heel erg van bewust. We hebben geïnvesteerd in een opslagcapaciteit van 8 miljoen liter regenwater. We bekijken ook de mogelijkheden van zonnepanelen, wkk en een stekrobot.”
In de serres zijn alle trays voorzien van een barcode. Daardoor is perfect geweten welke tray waar staat. “We hebben al een nieuwe steklijn opgezet om efficiënter en properder te kunnen werken. Maar ook al wordt er op termijn misschien wat meer geautomatiseerd, onze mensen zullen we altijd nodig hebben. Ons team is heel belangrijk voor ons!”

Goede planten

Elfie en Thierry hoeven niet lang na te denken over de factoren die hun job aantrekkelijk maken. “De grote verscheidenheid. En het geeft ook enorm veel energie en voldoening om al die planten die je opgekweekt hebt, die er goed uitzien en ook kwalitatief goed zijn, te zien vertrekken. Of de karren die over het beton denderen en het Raes-team dat door die vermoeiende en extreem drukke weken raast. En natuurlijk ook het product op zich. Via onze aanwezigheid op socialel media en ons primulafestival willen we mensen nog meer triggeren om bloemen en planten te kopen.”