Menu

Terug naar Onderwerp >Enkele trends op een rijtje

Enkele trends op een rijtjeTerug naar Onderwerp >


De communityleden zien vier grote overkoepelende trends op het vlak van sierteelt:

Back-to-basics: De consument grijpt terug naar vroeger en houdt sterk vast aan traditie en authenticiteit via de kernwaarden eerlijk, puur en simpel. Ook op vlak van sierteelt gaat men op zoek naar deze waarden. Enkele voorbeelden zijn de revival van vergeten bloemen en planten en het minder strak inrichten en meer ongerept laten groeien van tuinplanten.


Nieuwe levensstijl: Mensen gaan steeds bewuster om met geld, en kleiner wonen is hiervan een logisch gevolg. In ons drukke leven wordt multifunctioneel denken cruciaal om tijd en energie te besparen. Deze trend heeft onvermijdelijk ook een invloed op vlak van sierteelt. Denk hierbij aan plaatsbesparende alternatieven (bvb. een vierkantemetertuin), multifunctionele oplossingen (bvb. kruiden als decoratie) en gemaksoplossingen (bvb. online bestellen en planten die overleven op basis van de vochtigheid in de lucht).


Buitenlandse invloed: De consument gaat constant op zoek naar nieuwe dingen in het leven. Invloeden uit het buitenland zorgen voor deze frisse wind en bieden dan ook inspiratie voor heel wat trends op vlak van sierteelt. Zo ziet men onder andere de Aziatische invloed.


Gezondheid: Men maakt vaker een bewuste keuze om gezond door het leven te gaan. Ook bloemen en planten kunnen hierin een rol spelen, zowel op het vlak van de fysieke gezondheid als het psychologische welzijn: Aloë Vera voor de geneeskundige werking, vrouwentongen om de lucht te zuiveren, tuinieren als uitlaatklep, bloemschikken als creatief tijdverdrijf, bloemen en planten als rustpunt in huis… .