Menu

Floraliën Gent voortaan Vlaams immaterieel erfgoed

Terug naar Onderwerp >

Floraliën Gent voortaan Vlaams immaterieel erfgoedTerug naar Onderwerp >

Floraliën Gent staat sinds midden december 2019 op de Vlaamse lijst van immaterieel erfgoed. In deze lijst wordt niet-tastbaar erfgoed opgenomen. Dit wil zeggen Vlaamse tradities, gewoontes of praktijken die al jaren of eeuwen meegaan en die worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Je kan ze niet vastgrijpen, maar wel ervaren. En als er één bloemententoonstelling is die je kan beleven, dan is het wel Floraliën Gent!

 

 

De voorwaarde van een rijke traditie stond niet ter discussie. De eerste Floraliëneditie dateert immers van 1873. Wat toen begon als een wedstrijd onder siertelers is intussen uitgegroeid tot een groot internationaal bloemen- en plantenfeest.

Visie voor meer groen

AVBS steunde de aanvraag van organisator KMLP in dit erkenningsdossier omdat KMLP, net als AVBS, bijdraagt aan een duurzaam ondernemersklimaat voor de sierteelt- en groensector in Vlaanderen.
KMLP is bovendien een waardevolle partner in het bewaren en uitdragen van de rijke sierteelttraditie in Oost-Vlaanderen en daarbuiten. Denken we maar aan de uitgebreide en waardevolle bibliotheekcollectie. Deze bevat naast boeken over planten en horticultuur, ook archiefstukken, medailles en herbaria. Floraliën Gent slaat daarnaast de brug tussen het rijke Oost-Vlaamse sierteeltverleden en de toekomst van de volledige Vlaamse sierteelt- en groensector. Floraliën Gent deelt met AVBS de visie dat we vandaag en in de toekomst meer nood hebben aan groen in steden en stedelijke agglomeraties.

 

Gedragen door een erfgoedgemeenschap

Een ander belangrijk criterium in deze erkenning is dat er achter dit immaterieel erfgoed een hele gemeenschap staat. Ook aan die voorwaarde is voldaan. Floraliën Gent wordt gedragen door iedereen met liefde voor bloemen, planten en groen … zowel professionelen als liefhebbers. De Community Gentse Floraliën brengt iedereen met een hart voor bloemen en planten samen.
Ook de sector schaart zich opnieuw achter Floraliën Gent. Dat blijkt uit het grote engagement van de leden voor de AVBS-groepsdeelname bij de komende editie. Met maar liefst 80 Vlaamse AVBS-leden/telers worden we in 2020 de grootste collectieve deelname!

 

Immaterieel erfgoed is van iedereen en van alle tijden

De Floraliën zijn onlosmakelijk verbonden met Gent en de provincie Oost-Vlaanderen als belangrijke sierteeltprovincie. De Floraliën zetten de Vlaamse sierteelt- en groensector ook internationaal op de kaart. Elke editie weet duizenden binnen- en buitenlandse bezoekers te boeien.
De erkenning van Floraliën Gent als immaterieel erfgoed is een waardevolle beslissing. Het zal hét bloemen-
evenement van het land verder steunen in zijn huidige en toekomstige rol als trendsetter.