Menu

Terug naar Onderwerp >Gera-Fleur

Gera-FleurTerug naar Onderwerp >


Wie? Bart en Petra Franco-Lefever

ð Gespecialiseerd in teelt van Geranium-soorten, maar ook (verduisterde) chrysant, Poinsettia en Osteospermum

ð  maximaal twaalf seizoensarbeiders actief op piekmomenten

 

 

Voornamelijk geraniums

Gestart in 1995 met de teelt van sla en tomaat startten Bart en Petra het jaar erop al met de productie van de eerste 7.000 Geraniums. Door goede contacten met Belgische groothandelaars is de totale oppervlakte van het bedrijf vandaag gestegen naar 25.000 m2 serres, voornamelijk voor de teelt van Geranium.  Momenteel worden er 1,2 miljoen Geranium per jaar geteeld. Het lukt om in het eb en vloedsysteem twee Geraniumrondes op te zetten in een jaar.

Efficiënte teelten kiezen

Vroeger werden er ook nog Surfinia’s geteeld, maar die teelt werd verlaten omdat het moeilijk zich liet combineren met de teelt van Geranium. Poinsettia vormen nu een mooie teeltafwisseling. Zij worden na de Geraniums ingepot in juni, juli en augustus.

Op het bedrijf worden er ook chrysanten geteeld op een oppervlakte van 5-6 ha. Dat volume is echter aan het afnemen, om zich nog meer toe te leggen op de serreteelten.

De voorbije tien jaar werd op het bedrijf ook Helleborus geteeld. Na dit jaar wordt daarmee gestopt. “Ik kon moeilijk het juiste assortiment kiezen bij de veredelaar. Ook de afzet verliep moeilijk, met kleine bestellingen en dus duur transport”, zo legt Bart uit.

Om de drie weken analyse

Voor Geranium worden bewortelde stekken aangekocht. Er wordt weinig startmeststof meegegeven. Om de drie weken volgt een analyse. Aan de hand van die analyses wordt de bemesting aangepast.

Het grootste deel van de oppervlakte is uitgerust met een eb- en vloedsysteem. “Langs boven water geven is absoluut niet ideaal omdat het de ziektedruk vergroot”, zo klinkt het.

Alles wordt geteeld in een p10,5 en p12, vanaf mei zal er ook in een mooiere sierpot p23 geteeld worden. Consumenten kunnen deze dan direct op het terras plaatsen.

Twee locaties

Er zijn twee bedrijfslocaties die op 800 meter van elkaar liggen. De inpotmachine verhuist mee naar de twee locaties die op 800 meter van elkaar liggen. Ook planten kunnen van locatie veranderen, aan een tempo van 5.000 tot 6.000 potten per uur. Eén serre wordt nog verwarmd op kolen. Dat was vroeger lichte stookolie, maar toen deze te duur werd, zijn Bart en Petra overgestapt.

De tweede site is gebouwd in 2007. Deze wordt verwarmd met aardgas. Gera-Fleur doet daarvoor mee met de groepsaankoop aardgas.

Bart en Petra verkopen zo weinig mogelijk op de veiling. Er wordt het liefst met trouwe klanten in binnen- of buitenland gewerkt. Gera-Fleur heeft onder andere klanten in Denemarken en Zwitserland.