Menu

Terug naar Onderwerp >Horizon Plants

Horizon PlantsTerug naar Onderwerp >


Wie? Tony en Ann Demuynck

ð  Gestart in 1989 met kalanchoë in Hulste (Harelbeke).

ð  Vandaag 5 ha onder glas. Drie vierde kalanchoë, een vierde dipladenia.

ð  12 vaste medewerkers, aangevuld met nog eens 25 seizoensmedewerkers.

 

 

Horizon en energie

Een imposante wkk van het merk MTU met een vermogen van 2 MW produceert op het bedrijf warmte en elektriciteit. De rookgascondensor geeft verder extra rendement. 1 MW van de elektriciteit wordt gebruikt om de planten te belichten. In opkweek krijgen de kalanchoë meer dan 10 uur belichting, later gereduceerd tot acht uur. Het teveel aan elektriciteit wordt aan het net verkocht. Kalanchoë wordt in de opkweek op een temperatuur van 25°C gehouden. Ook de CO2 van de wkk wordt in de serre gebruikt. “Die zorgt voor een harder blad, wat er op zijn beurt voor zorgt dat we bijvoorbeeld van botritis geen last hebben”, zo is de ervaring van Tony.

Van energie naar genetica

In de afkweek Kalanchoë zakt de temperatuur naar 17-18°C. Dat is specifiek aan de Deense genetica waarmee Tony en Ann werken. “Nederlanders werken met Nederlandse lijnen. Zij stoken ook in de afkweek vrij hard door en kunnen op die manier met sneller groeiende rassen werken. Wij willen ons differentiëren en werken met Deense genetica. Die groeien trager, maar hebben een goede houdbaarheid en andere kleuren”, zo legt Tony uit.

Van de genetica naar de markt

Klanten zijn de Belgische groothandel en Nederlandse retail via de veiling. Horizon wil in alle potmaten kunnen leveren. “De Belgische handel wil de hele grote maten, terwijl het voor ons de minst rendabele zijn, met de laagste bezetting per vierkante meter.” Potten zijn er in alle maten, zelfs in schoentjes (potje van 6).

Van de markt naar de gewasbescherming

Zoveel mogelijk de marktvraag tegemoetkomen, dat is de bedoeling. Maar de natuur is niet altijd volledig naar de hand te zetten. “Kalanchoë is geen eenvoudige teelt om bij te sturen. Het is moeilijk om de bloei iets te vervroegen of te verlaten in het eindtraject.” Ook de gewasbescherming laat zich moeilijk vatten. “Vandaar dat we naast de chemische gewasbescherming, ook inzetten op biologische gewasbescherming met nematoden en kleefbanden.”