Menu

Intrekkingen

Terug naar Onderwerp >

IntrekkingenTerug naar Onderwerp >

In dit onderwerp

Fytonieuws
Minder uit dit onderwerp

> Intrekking van de toelating om een aantal middelen met propyzamide als actieve stof

14/02/2019

Het gaat om CARECA in de boomkwekerij (tegen kweekgras) en bij rhizomen (sierplanten) en bol- en knolgewassen tegen eenjarige en doorlevende tweezaadlobbige onkruiden. 

Ook RELVA, ZAMMO en PROPER FLO in de boomkwekerij (tegen kweekgras, en eenjarige grasachtige en tweezaadlobbige onkruiden) en in de bol- en knolgewassen en rhizomen (sierplanten) tegen eenjarige grasachtige en tweezaadlobbige onkruiden worden ingetrokken.  

Hetzelfde geldt voor PROPYZAMIDE 400SC in de boomkwekerij (tegen kweekgras, eenjarige en doorlevende grasachtige en tweezaadlobbige onkruiden), en in de bol- en knolgewassen en rhizomen (sierplanten) tegen eenjarige grasachtige en tweezaadlobbige onkruiden.  

Het gebruik van alle voornoemde middelen is nog toegelaten tot 31/12/2020. 

Ook werd de Europese goedkeuring van propiconazool niet verlengd. BARCLAY BOLT, BUMPER 25EC EN PROPI 25 EC toegestaan voor sierplanten (tegen echte meeldauw en roest) mogen maar gebruikt worden tot 19 maart 2020. 

 

> Intrekking van de toelating van MOVENTO en MOVENTO 100 SC in een aantal teelten

24/10/2018

Het gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen MOVENTO (1131P/P, 100 g/l spirotetramat) en MOVENTO 100 SC (9797P/B, 100 g/l spirotetramat)  is niet meer toegelaten in de volgende teelten onder bescherming:
Basilicum, bieslook, citroenmelisse, dille, dragon, engelwortel, karwij, kervel, koriander, laurier, lavas, marjolein, munt, peterselie, postelein, roomse kervel, rozemarijn, salie, tijm, tuinkers, warmoes.

Deze gebruiken werden niet verdedigd door de toelatingshouder bij de her-erkenning van de toelating. De intrekkingsdatum is 15/10/2018. Er wordt aan de gebruikers met aandrang gevraagd om deze wijzigingen onmiddellijk toe te passen, zelfs als de etiketten van de op de markt aanwezige producten nog niet aangepast zijn.
De gebruiken in groengeoogste erwten (zonder en met peul) (open lucht), abrikoos en perzikbomen, andijvie, radichio rosso en suikerbrood, veldsla (open lucht), tuinkers (open lucht), postelein (open lucht), warmoes (open lucht), rucola, rode amsoi, babyleaf, kruidenteelt (open lucht) en selder (onder bescherming) konden worden behouden dankzij ondersteuning van de sector en het Begrotingsfonds voor de grondstoffen en de producten.

 

> VRIJWILLIGE INTREKKING VAN DE TOELATING VAN CALYPSO SPRAY

21/03/2018 - De toelating van het gewasbeschermingsmiddel CALYPSO SPRAY (10033G/B; 0,15 g/L thiacloprid) wordt ingetrokken op vraag van de toelatingshouder.
De intrekkingsdatum is 31/10/2019. Het op de markt brengen en de opslag van dit middel door de toelatingshouder is toegelaten tot 30/04/2018. De op de markt aanwezige voorraden mogen door derden worden verkocht en opgeslagen tot 31/10/2018. Het gebruik is nog toegelaten tot 31/10/2019.
Het insecticide is ondermeer erkend voor de bestrijding van dop-, schild- en wolluizen, bladluizen, witte vliegen, wantsen, rupsen en kevers in de teelt van sierplanten in open lucht en onder bescherming.