Menu

Mechanische onkruidbestrijding? Het kan!

Terug naar Onderwerp >

Mechanische onkruidbestrijding? Het kan!Terug naar Onderwerp >

Laatst aangepast: 
10 juni 2021

Het aankopen van een nieuwe trekker, 2 jaar geleden, was voor Stijn en Nathalie Deruddere - Rombaut, boomtelers uit Oostkamp, de aanleiding om te beginnen nadenken over het gebruik van gps. Ondertussen hebben ze al hun eerste stappen gezet op het gebied van gps-gestuurde mechanische onkruidbestrijding.

 

Stijn en Nathalie kochten in 2012 een oude boerderij en begonnen er een kwekerij, met haagplanten als specialiteit. Onder de naam ’t Groenpunt doen ze aan thuisverkoop op afspraak. Voor de sleufsilo’s en vroegere open front stal van het rundvee vonden ze een originele alternatieve aanwending. Daarin stockeren ze nu boomschors en allerlei bodemverbeteringssubstraten, die ze onder meer aan tuinaannemers verkopen. Een volgende project wordt het vervangen van een oude stal door een nieuwe loods.


Precisielandbouw

De laatste tien jaar is er in de akkerbouw al een grote stap vooruit gezet op het gebied van precisielandbouw. Wat de mechanisatie betreft, begon het met gps-gestuurd spuiten en kunstmest strooien - vaak met sectiecontrole. Maar ondertussen zijn dankzij RTK-gps - een techniek waarbij een correctiesignaal afkomstig van andere satellieten zorgt voor een nauwkeurigheid van 2 cm – ook al heel wat andere toepassingen mogelijk. Aardappeltelers kunnen bijvoorbeeld plaatsspecifiek dichter poten op plekken in het perceel waar de bodem meer opbrengst mogelijk maakt. De boomkwekerij volgt wat aarzelend, wellicht ook omdat een jonge boom doorgaans veel meer waard is dan een aardappelplant of suikerbiet.
Stijn werkt met Flepos als correctiesignaal. Dit is een gratis dienstverlening van de Vlaamse overheid, waarbij correctiesignalen afkomstig van navigatiesatellieten via mobiel internet worden verspreid. Het gebruik van de Flepos-diensten is volledig gratis. Enkel de verbindingskosten tussen de gebruiker en Flepos zijn ten laste van de gebruiker.

Zelfgebouwde schoffel

Geïnspireerd door bestaande systemen, bouwde Stijn samen met de leverancier van zijn trekker - die het laswerk voor zijn rekening nam - een schoffel voor de fronthef. Het scheelt maar een paar meter tussen die machine en de cabine van de trekker, waar de gps zich bevindt. Toch dienden ze de schoffel te voorzien van een correctiesysteem. “In de boomkwekerij kan je het niet maken om enkele cm verkeerd te zijn”, legt Stijn uit.  Een voeler loop tussen 2 rijen, en 2 elektromagnetische sensoren sturen een hydraulische cilinder aan voor de bijsturing.” Dat zou ook met een camera kunnen, maar die techniek vonden Stijn en Nathalie te duur. Er zijn nog wat spitsvondigheden. Een collega die biologisch teelt, had Stijn aangeraden om schoffelhouders te kopen met een snelkoppeling. De schroeven voor de diepteregeling hebben een kunststof knop, die toelaat om de diepte handmatig bij te stellen zonder dat er een sleutel aan te pas moet komen. Ombouwen van 5 naar 4 rijen duurt op die manier maar enkele minuten.

In de praktijk

Stijn vertelt dat hij niet per se biologisch wil werken, maar wel het gebruik van chemische middelen wil terugdringen. Hij draagt ook speciaal zorg voor zijn bodem. Hij werkt al 5 jaar niet-kerend, om op die manier meer organisch materiaal in de bovenlaag te houden. Vorig jaar heeft hij zijn machine de eerste keren uitgeprobeerd. De resultaten geven hem vertrouwen. Dit jaar rekent Stijn er voluit op. “We hadden de laatste jaren telkens een droog voorjaar, waardoor de bodemherbiciden niet ten volle konden werken. Droog weer is net ideaal voor mechanische onkruidbestrijding. Indien nodig kunnen we bijsturen met een contactherbicide.” Bij meerjarige planten hangt er achteraan de trekker een dwarswieder, waarvan de naalden ook het kleine onkruid van tussen de rijen wegborstelen. Tijdens de demonstratie blijkt dat dit systeem perfect werkt. Dit kan uiteraard alleen bij al wat stevigere planten. Ook het bijsturingssysteem kan hij alleen gebruiken bij al wat stevigere planten, omdat de sensoren ze anders niet kunnen ‘voelen’. In bedden met zaailingen wil Stijn de schoffelmachine achter de trekker hangen. “Dan laat ik iemand anders rijden, en kan ik zelf bijsturen. Er hangt te veel vanaf. Dat wil ik zelf in de hand hebben.”

De schoffelmachine die Stijn zelf contrueerde. Bemerk de schoffelhouders met snelkoppeling, de bouten met handvat en de gele schaalverdeling, die wisselen en diepteregling mogelijk maken zonder sleutelwerk. De arm links vooraan is de voeler die zorgt voor bijsturing.

 

 

 

In oudere zaailingen maken de naalden van de dwarswieder achteraan op de trekker mooi werk.