Menu

Onthaal nieuwe arbeiders op het bedrijf

Terug naar Onderwerp >

Onthaal nieuwe arbeiders op het bedrijfTerug naar Onderwerp >

Je personeelsleden goed onthalen is sowieso noodzakelijk, ook in niet-coronatijden. Aanvullend op het 'klassieke onthaal' geef je correcte informatie betreffende corona. Ga zeker na of de werknemer bekwaam is om de bijkomende regels te respecteren en herhaal deze geregeld.

Volgende zaken zijn belangrijk:

  • Vraag duidelijk na of de persoon geen symptomen heeft, recent ziek is geweest, of in contact is geweest met besmette personen. Bij twijfel of iemand al dan niet besmet is en hoe je moet handelen, neem contact op met je huisarts.
  • Neem de hygiënemaatregelen door met nieuwe werknemers
  • Geef uitleg hoe het coronavirus zich verspreidt en welke symptomen het virus veroorzaakt
  • Geef duidelijke instructies om bij een luchtweginfectie niet te werken
  • Vermijd contact tussen de nieuwe werknemer en reeds aanwezige werknemers
  • Hoe omgaan met nieuwe buitenlandse seizoenarbeiders
  • Hoe omgaan met externe werknemers, zoals interims, tijdelijk werknemers en studenten.

 

Neem hygiënemaatregelen door met nieuwe werknemers

Neem de richtlijnen door met nieuwe werknemers: 

1. Dit betekent dat werknemers het volgende moeten respecteren

  • Een goede hygiëne toepassen:
    • Regelmatig hun handen wassen
    • Hoesten of niezen in papieren zakdoekjes of in de binnenkant van je elleboog
    • Papieren zakdoekjes gebruiken en weggooien in een afsluitbare vuilbak
    • Het gezicht zo weinig mogelijk mogen aanraken.
  • Afstanden houden:
    • Minimaal 1.5m afstand van anderen houden
    • Geen hand geven
    • Knuffels en kussen vermijden
  • Zoveel mogelijk thuis blijven, of bij seizoenarbeiders die in de huisvesting verblijven zoveel mogelijk op het bedrijf blijven:
    • Enkel het huis of bedrijf verlaten als het echt nodig is om:
      • Naar de dokter of apotheek te gaan
      • Boodschappen te doen
      • Te gaan werken
      • Iemand in nood te helpen
      • Steeds 1.5m afstand houden
  • Zij niet in groep mogen afspreken, er geldt een samenscholingsverbod
    • Wandelen of fietsen is toegestaan, alleen of met mensen met wie je samenwoont, of met 1 extra andere persoon
  • Het aanleggen van voorraden hoeft niet
    • Er is voldoende voorraad en iedereen moet boodschappen kunnen doen
  • Niet alles wat men leest of hoort is waar
  • Bij vermoeden van besmetting
    • Bel eerst de huisarts
    • Ga niet naar de praktijk of spoeddienst

Voor meertalige info kan je terecht op deze website en kies je voor 'besmetting voorkomen'

2. Hang de richtlijnen i.v.m. corona duidelijk zichtbaar op in de gewenste talen.

3. Controleer of deze opgevolgd worden, spreek het personeel aan en sensibiliseer voldoende. Het laatste dat je als bedrijfsleider wil is dat er een besmetting uitbreekt op het bedrijf.

 

Geef uitleg hoe het virus zich verspreidt

  • Als je hoest of niest vliegen er kleine druppeltjes in de lucht. Zo kan het virus zich verspreiden en op dingen vallen. De druppeltjes vliegen gemiddeld tot één meter ver.
  • Hoe geraak je besmet? Als je die druppeltjes inademt of door je handen in de mond, neus of ogen krijgt
  • Wat moet je doen?
    •  Hou een afstand van 1,5 meter van andere personen
    •  Was vaak je handen. Doe dit zeker als je dingen aanraakt die vele andere personen aanraken. Bijvoorbeeld: een deurklink, gemeenschappelijk werkmateriaal, …

Deze info vind je in verschillende talen op deze website onder het luikje 'wat is het coronavirus'

 

Ken de symptomen van het virus en hou je ogen open

De belangrijkste symptomen zijn:

  • Koorts, hoesten en problemen met ademen
  • Soms een verstopte neus, keelpijn en diarree

Heeft één van je werknemers deze symptomen? Bel naar je huisarts.

Sommige mensen hebben het virus maar hebben geen symptomen. Daarom is het dus heel belangrijk dat iedereen de hygiënemaatregelen respecteert om een uitbraak op het bedrijf te vermijden.

Deze info vind je in verschillende talen op deze website onder het luikje 'wat is het coronavirus'

 

Geef instructies om bij luchtweginfectie niet naar de werkplek te komen

Informeer de werknemers dat ze zich met ziektesymptomen zoals hoest en/of koorts niet naar de werkplek begeven. Zorg er voor dat ze hun huisarts contacteren.

Op deze website vinden je werknemers alle belangrijk informatie over symptomen terug onder het luikje 'wat is het coronavirus'

 

Vermijd contact met reeds aanwezige werknemers

Laat nieuwe werknemers niet in contact komen met reeds aanwezige seizoenarbeiders of vaste werknemers. Dit kan door in vaste groepen te werken.

Indien het gaat om seizoenarbeiders die in de huisvesting verblijven, kies er dan voor om hen aparte kamers en aparte leefruimtes toe te wijzen. Indien mogelijk kan alternatieve huisvesting voorzien worden (huur wooncontainer, camping, …)

 

Denk na over een soort quarantaine van buitenlandse seizoenarbeiders

Momenteel zijn er geen verplichtingen om buitenlandse seizoenarbeiders in quarantaine te plaatsen tenzij ze landen op de luchthaven van Zaventem.

Mensen die vanuit het buitenland terugkeren via de luchthaven van Zaventem moeten 2 weken in thuisquarantaine blijven. Dit wil zeggen dat zij, zelfs als zij in een essentiële sector tewerkgesteld zijn, zich niet naar het werk mogen begeven. Zij mogen enkel aan telethuiswerk doen. Dezelfde quarantaineregels gelden voor de personen die deze terugkeerders gaan ophalen. Klik hier voor meer informatie.

Het is wel aangeraden om toch je buitenlandse seizoenarbeiders zo veel mogelijk gescheiden te houden van de arbeiders die al aanwezig zijn op je bedrijf.

  • Laat nieuwe werknemers niet in contact komen met reeds aanwezige seizoenarbeiders of vaste werknemers. Dit kan door in vaste groepen te werken.
  • Indien het gaat om seizoenarbeiders die in de huisvesting verblijven, kies er dan voor om hen aparte kamers en aparte leefruimtes toe te wijzen. Indien mogelijk kan alternatieve huisvesting voorzien worden (huur wooncontainer, camping, …)
  •  

Vermijd contact tussen je vertrouwde personeel en externe werknemers (interims, tijdelijk werklozen, studenten)

Vermijd contact tussen externe werknemers en seizoenarbeiders, laat hen zeker niet samenwerken zonder fysieke barrières. Voorzie in persoonlijke beschermingsmiddelen (zie werkorganisatie).