Menu

Terug naar Onderwerp >Plantor

PlantorTerug naar Onderwerp >


Wie? Carl en Griet Van de Maele-Beernaert

ð  familiebedrijf opgericht in 1996 in Koolskamp (Ardooie)

ð  gespecialiseerd in vaste planten, waaronder een ruim assortiment van Geranium, Heuchera, Vinca, Crocosmia, Bergenia, Kniphofia, Brunnera, Lavandula, ...

 

 

Betere presentatie

Dit mooi gestructureerd bedrijf heeft zich toegelegd op de teelt in tweeliterpotten wat meer groeiruimte biedt en bijgevolg een betere presentatie van de plant met een lange houdbaarheid. Er wordt jaarrond gestreefd naar een evenwichtig assortiment en een constante in het weekaanbod.

Cabrio-dakverluchting

Het bedrijf beschikt over een oppervlakte van 1,5 ha buitenteelt en ongeveer 9.000 m² bedekte teelt. De folieserre van Vermako heeft een spantbreedte van 9,60 m en de Cabrio-dakverluchting kan onafhankelijk bewegen. De folieserre heeft een dubbele foliewand (hytiflux diffuse UVT) met stilstaande lucht, wat resulteert in verminderde koudeval. 

Extra watercapaciteit         

Carl en Griet beschikken over een waterbassin van 2 miljoen liter voor retourwater en een waterbassin met een volume van 1,3 miljoen liter voor hemelwater. De droge zomer van 2018 heeft het waterprobleem scherpgesteld en dus komt er nog extra capaciteit van 1,3 miljoen liter. De totale watergift wordt volledig gerecycleerd; duurzaamheid ten top.

Grind, lava en zand

In de nieuwe plastic serre bestaat het containerveld uit een grindlaag van 10 cm, voor een droger kasklimaat in de winter. De andere containervelden hebben een laag van 10 cm lava en de oudste containervelden zijn Efford zandbedden. Paden van twee meter breed doorkruisen het bedrijf om zo vlot te kunnen werken met de uitzetheftrucks die voorzien zijn van pottenvorken.

Doorgedreven automatisatie

Van in het begin heeft men hier resoluut gekozen voor gemakkelijk en efficiënt werken door doorgedreven mechanisatie. Het geïntegreerd oppot- en transportsysteem van Degramec omvat een oppotmachine, een afstrooisysteem voor bark, buffertafels en een snoeimachine. De mulchlaag van bark (schors) voorkomt mos- en onkruidvorming.

De afzetmarkt bestaat uit groothandel en tuincentra in binnen- en buitenland onder andere Nederland en Frankrijk. Het grootste afzetgebied voor dit bedrijf is het Verenigd Koninkrijk.