Menu

Rusland gaat import van Nederlandse bloemen controleren

Terug naar Onderwerp >

Rusland gaat import van Nederlandse bloemen controlerenTerug naar Onderwerp >

5 augustus 2015

Nederlandse bloemen zullen aan laboratoriumtesten onderworpen moeten worden voordat ze geëxporteerd mogen worden naar Rusland. De fytosanitaire maatregel, officieel ingegeven door schadelijke ziekten en plagen die werden aangetroffen, dreigt gevolgen te hebben voor een handel die jaarlijks goed is voor honderden miljoenen euro. Het agentschap Rosselkhoznadzor, dat er in de Russische media vaak van beschuldigd wordt om de belangen van buitenlandse politiek van Moskou te behartigen onder het voorwendsel van volks-, dier- of plantengezondheid, had er in juli mee gedreigd om de import van de bloemen volledig te verbieden.

Vanaf 10 augustus zullen snijbloemen Rusland alleen nog binnen mogen na "laboratoriumonderzoek over hun fytosanitaire situatie", aldus de Russische autoriteit, die als verklaring geeft dat herhaaldelijk schadelijke ziekten en plagen aangetroffen werden in partijen bloemen die vanuit Europa, voornamelijk Nederland, werden ingevoerd. Rosselkhoznadzor is naar eigen zeggen geconfronteerd met vondsten van quarantaineorganismen zoals Californische trips, witte roest bij chrysanten en een mineervlieg.

Dergelijke procedures zoals nu aangekondigd riskeren de handel tussen Nederland en Rusland ernstig te verstoren. Nederlandse bloemenexporteurs zeggen dat de tripsen onschadelijk zijn en andere landen er geen problemen mee hebben. Volgens cijfers van de sectorvereniging was de export van bloemen en planten in het eerste semester goed voor 102 miljoen euro, een daling met een kwart ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vorig jaar importeerden de Russen voor 205 miljoen euro aan snijbloemen uit Nederland.

Rusland was vorig jaar nog de op drie na belangrijkste bestemming voor Nederlandse bloemen en planten. Vandaag staat het land nog op de achtste plaats. Moskou voerde al een embargo in op de meeste voedingsproducten uit de Europese Unie, als antwoord op de sancties die genomen werden met betrekking tot de crisis in Oekraïne. Ondertussen zouden Poetin en co overwegen om het handelsembargo uit te breiden naar Europese landen die geen deel uitmaken van de EU maar de economische sancties tegen Moskou wel steunden.

Een aantal media meent dat de maatregelen die Rusland nu aankondigt voor Nederlandse bloemen er komen omdat Nederland een speciaal VN-tribunaal opgericht wil zien nadat vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten werd. Moskou gebruikte zijn veto tegen zo'n hof in de VN-Veiligheidsraad. Het is in het verleden wel vaker voorgekomen dat Moskou de import van buitenlandse producten verbood om een handelspartner te straffen.

Bron: Belga / Volkskrant