Menu

In de praktijk: Switchen van sticker naar stempel

Terug naar Onderwerp >

In de praktijk: Switchen van sticker naar stempelTerug naar Onderwerp >

Geert Devriese baat samen met Ingrid Luyssen een sierplantenkwekerij uit in Wingene. Laurier en Lagerstroemia zijn de belangrijkste teelten. De Vlaamse laurier is sinds 2015 een erkend streekproduct.
Dat vroeg al een gedetailleerd etiket. Toen Laurus op de lijst met waardplanten voor Xylella verscheen, werden alle lauriervariëteiten paspoortplichtig. Geert werkt voor de Vlaamse laurier met een hangetiket waarop naast een Europees logo ook de vermelding ‘Vlaamse laurier’ en het producentennummer staat. De avond voor het verkoopsklaar maken bevestigt Geert vervolgens een groen stickertje met de leeftijd en het jaartal met de stekmaand op het hangetiket. De Vlaamse laurier mag immers pas vanaf een leeftijd van vijf jaar verkocht worden.

Opstempelen

Met de invoering van het plantenpaspoort moeten alle planten en variëteiten een paspoort krijgen. Door de grote
hoeveelheden wordt het systeem met stickertjes verlaten. “We hebben gezocht hoe we het snelst kunnen werken. We laten het paspoort vooraf printen op de hangetiketten, maar zonder de traceerbaarheidscode, de C-code. Wij hebben ervoor gekozen om die C-code er vervolgens op te stempelen.” Opmaaktechnisch is er voor de C-code meer ruimte voorzien op het paspoort dan voor a,b en d, iets wat de regelgeving ook toelaat.
Stempelen gaat sneller dan stickeren. De keuze voor het paspoort op het etiket, was logisch. “Alles vertrekt hier met een etiket.” Bij Lagerstroemia is het vooral de bedoeling om voor het paspoort met de leverbon te werken. De code zou tegen betaling ook op het etiket geplaatst kunnen worden.

Extra werk

De stempelcode op de etiketten omvat het jaartal en de maand van de stekdatum. Dat geeft volgens Geert al een vrij gedetailleerde traceerbaarheid. “Naast stekdatum heb je uiteraard ook de variëteit en de potmaat.”
Net zoals alle telers wil Geert de kostprijs voor het stempelen ook doorrekenen. “Het is niet omdat ik dat stempelen de avond voordien plan, dat het geen werk is.”