Menu

Van Eyck op de Floraliën!

Terug naar Onderwerp >

Van Eyck op de Floraliën!Terug naar Onderwerp >

Met nog maar een maand voor de grote opening van Floraliën Gent is de tijd gekomen om iedereen te laten zien hoe het creatieve AVBS-architectenteam ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van de Gebroeders Van Eyck herschildert met bloemen en planten uit Vlaamse kwekerijen. Tijd voor een grondige renovatie van het Lam Gods dankzij alle paradepaardjes van de Vlaamse sierteelt- en groensector!

 

 

2020 moest een Floraliënjaar worden en aangezien Gent dat jaar ook zijn grootste Vlaamse Meester Jan Van Eyck vierde, moesten Inge Vanover-beke, Jurgen Vandewalle en Inge De Bruycker in 2020 niet ver zoeken naar een thema voor hun paradijselijke tuin. Wie Gent en Van Eyck zegt, zegt immers het Lam Gods. En dat is ook ons architectenteam niet ontgaan, want al vanaf de eerste brainstorm over de groepsdeelname van AVBS lag het schilderij op tafel. Ondertussen zijn alle ideeën vertaald naar een kleurrijk ontwerp, waarin we alle elementen van het Vlaamse meester-werk terugvinden.

Lam Gods krijgt make-over

Herinnert u zich nog de verbaasde reacties in de pers toen het Lam Gods eind 2019 na drie jaar restauratie terugkeerde naar de Sint-Baafskathe-draal? Vooral de ‘grote menselijke ogen’ van het lam zorgden voor enige beroering. Wie de paradijselijke tuin van AVBS op Floraliën Gent bezoekt, zal ook grote ogen trekken, want het architectenteam pakt tijdens deze tiendaagse uit met een echte remake van het Lam. Leerlingen van het Scheppersinstituut in Wetteren lasten een constructie die bijna 2,5 meter hoog en meer dan 2 meter lang is en de firma Florensis leverde 2600 stuks Calocephalus die momenteel bij Maes-Reyns worden opgekweekt. In de aanloop naar de grote opening zal de Calocephalus-vacht van het lam beetje bij beetje groeien tot een wollig schapenvelletje. Komt daarbij dat de constructie op een 2 meter hoog groen altaar zal staan en je dus tij-dens je wandeling doorheen ons 3D-schilderij plots oog in oog komt te staan met dit imposant meesterstuk.

De AVBS-stand in cijfers

De AVBS-stand:

☞ is 2.000 m² groot en beslaat daarmee
    meer dan de helft van het Floraliënpaleis;

☞ telt 75 deelnemers;

☞ 365 verschillende soorten planten;

☞ en meer dan 10.000 planten.

 

Zon schittert in vele tinten vrolijk geel

40 verschillende variëteiten bomen, struiken, siergrassen, perkplanten, ... brengen zonlicht in de AVBS-stand. Klinkende namen als Sunburst, Yellow Dream, Lime Marmelade, Sunshine, Yellow Charm, ..., zorgen voor een kleurenpalet van oranje, geel en groen in vele schakeringen. En neen, de zon zal niet van boven naar bene-den schijnen, maar via een hellend vlak zoals de zonsopgang naar boven klimmen. Kom je in de AVBS-stand verwarmen aan de gele gloed van het zonlicht en ontdek zelf hoe gevarieerd de sierteeltsector is en hoeveel ver-schillende tinten er in één basiskleur gaan. Het zit hem in de details!

Karakterbomen als metafoor voor de mens

Van Eyck slaagde erin de bewonde-rende blikken van de aanbidders van het Lam op virtuoze wijze te vatten. En dat is ook wat onze boomtelers zullen doen tijdens deze Floraliën-editie, want met hun stoere grillige bomen in alle vormen en maten aangevuld met heel wat eigenzinnige struiken hopen ze op veel bijval van de bezoeker. De bomen en struiken symboliseren de groepjes ‘mensen’. Een voor de hand liggende keuze als je weet dat van alle sierteeltproducten bomen net degene zijn die op een aantal menselijke eigenschappen kunnen bogen, zoals waardig, betrouwbaar en onstuimig.

Buitengewone pareltjes

In de paradijselijke tuin van het Lam Gods staan 75 verschillende soorten planten. In de groepsstand AVBS zijn dat er 365. Je zal dus jouw ogen de kost kunnen geven. En wat meer is, al deze planten komen van Vlaamse kwekers en liggen dus binnen hand-bereik van iedere geïnteresseerde tuin- en plantenliefhebber.We hebben er al een aantal opge-somd, maar de paradijselijke tuin van AVBS telt dus nog heel wat ander schoons: uitzonderlijke collecties Rhododrendon en azalea, geurige kruiden, veerkrachtige grassen, wilde vaste planten, en nog zoveel meer. Er is een ballenbad met allemaal bolvor-mige planten en een luifel waaronder je heerlijk kan verpozen en van waar je de zon in het tafereel ziet opkomen.Het werk van Van Eyck mag dan al bol staan van de symboliek, ook onze architecten hebben zich op dat vlak niet onbetuigd gelaten. Achter het kleinste detail van hun 3D-levendig schilderij zit een verhaal van een Vlaamse kweker die al maandenlang met passie voor zijn product bezig is met de voorbereiding van zijn of haar Floraliën. Het toont de #Boerentrots van de Vlaamse sierteler. Bij deze dus, bedankt aan alle kwekers die dit project mogelijk maken!