Menu

Vanaf vandaag alle inkomende goederen onder de loep

Terug naar Onderwerp >

Vanaf vandaag alle inkomende goederen onder de loepTerug naar Onderwerp >

10 augustus 2015

Veel onduidelijk rondom controles import Rusland

Tholen - Vanaf vandaag zullen alle binnenkomende sierteeltproducten aan de Russische grens op kwaliteit gekeurd worden. Over de controles is nog veel onduidelijk. Alle sierteeltproducten uit Nederland moeten voor transport in een laboratorium worden getest op ongewenste insecten en (gif)stoffen, maar hoe en waar de fytosanitaire inspecties zullen plaatsvinden is niet bekend. Door de Russische autoriteiten is daar geen nadere informatie over versterkt.

Dat melde Robert Roodenburg afgelopen vrijdag op de site van VGB. "Ook onze contacten in Moskou, Brussel en Den Haag hebben hierover geen informatie kunnen krijgen. Samen met LTO, VBN coördineren we het overleg met de fyto-autoriteiten van het Ministerie van Economische Zaken en onze buitenlandse contacten, zodat deze kwestie sectorbreed wordt benaderd," aldus Roodenburg.

Over de praktische gevolgen van de maatregelen voor exporteurs is ook nog weinig bekend. Veel zal afhangen van de manier waarop de controles worden uitgevoerd en welke certificaten er nodig zullen zijn, meldt EVO op de website.

Rosselkhoznadzor
Op de website van Rosselkhoznadzor, De Russische agrarische waakhond, worden verschillende incidenten uit de afgelopen weken opgesomd waarbij ongedierte in Nederlandse bloemen zou zijn aangetroffen. Dat is volgens de organisatie aanleiding is voor de maatregel. Verschillende partijen betwijfelen echter of er daadwerkelijk ongedierte in de bloemen zit, of dat hier sprake is van een politieke maatregel. Zo zou de het te maken hebben met de Nederlandse inspanningen om de waarheid over vlucht MH17 boven tafel te krijgen.

Het ANP meldt verder dat Rosselchoznadzor in overleg gaat met de Europese Commissie (EC) over de import van de Nederlandse bloemen.

Export
In 2014 exporteerde Nederlandse bloemenhandelaren nog voor circa 205 miljoen euro naar Rusland. De afgelopen maanden is de export van bloemen echter al flink gedaald. Voor een uitgebreid overzicht van de cijfers, klik hier (Factsheet Fruit&Vegetable).


Bron: EVO