Menu

In de praktijk: Vooral printen op pot, maar ook etiketten

Terug naar Onderwerp >

In de praktijk: Vooral printen op pot, maar ook etikettenTerug naar Onderwerp >

Dirk en Griet Decru-Leroy kweken in Oostnieuwkerke onder andere violen, bellis en eenjarigen. Voor het correct
aanbrengen van plantenpaspoorten, kiezen ze in de eerste plaats voor het printen van het paspoort op de pot.
De stap naar het printen op de pot is voor hen een logische keuze. Er was immers al een klant die vroeg om een eigen barcode op de pot te printen. “Als je voor een bepaald product met ruime aantallen kan werken, is het doenbaar om het plantenpaspoort op de pot te printen.” Voordeel van het printen van het paspoort op de pot, is dat er bij het klaarmaken van de bestellingen geen extra werk bijkomt. 
Het invullen van de traceerbaarheidscode (C) is niet vereist voor planten die op zodanige wijze klaargemaakt zijn dat zij zonder voorbereiding klaar zijn verkoop aan eindconsument. Voor ons product is dat het geval waardoor we jaarlijks met dezelfde bedrukkingen kunnen werken.
Dat beperkt houden van het aantal verschillende potten is wel een vereiste. Voor ieder ander ‘printbaar ontwerp’ van pot, het zogenaamde cliché, is er een kost van 200-250 euro aan verbonden. Dat bedrag kan snel oplopen bij een breed sortiment. Voor de grotere volumes is het printen van de pot evenwel goedkoper dan het werken met stickers.
Voor sommige planten is het door de grote diversiteit en kleinere volumes niet haalbaar om het paspoort op de pot te printen. Daar zal met een sticker gewerkt worden op de pallet. Die sticker-etiketten kunnen ze zelf printen.
Voor de terrasplanten wordt er met steeketiketten gewerkt. De eigen voorraad steeketiketten zal plaats moeten ruimen voor gewijzigde steeketiketten, met daarop het plantenpaspoort. “In de komende maanden, gaan we een oplijsting maken van welke etiketten we nodig hebben. Het zal kwestie zijn van er snel genoeg aan te beginnen, want ik kan me inbeelden dat de firma’s die de etiketten printen hun handen vol zullen hebben.”
Over het nut van het plantenpaspoort is het gevoel van Griet dubbel. “In bepaalde gevallen zal het wel zinvol zijn
om gevaarlijke schimmels of parasieten op te sporen. Maar alle planten paspoortplichtig maken was wellicht niet
nodig. Het vraagt weer extra werk in een sector die het al niet gemakkelijk heeft. Voor sommige telers zou het wel eens de druppel te veel kunnen zijn.”