Ambrosiana 2023 - foto Patrick Dieleman

Ambrosiana 2023, ons dorp de toekomst

26 augustus 2023

Begoniafestival herleefde, maar nog veel meer

Vorig weekend was het er knal op in Lochristi. Het gemeentebestuur zette samen met logistieke en fysieke steun van leden van de bloemistengilden Lochristi-Destelbergen en Zaffelare-Waasland, de Wetterse boomkwekers, het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), de Vereniging van Vlaamse Azaleatelers en individuele bedrijven een weekend op met bloemen en planten in al hun verscheidenheid, met een directe link naar cultuur. Tuinbouw wordt in het Frans niet voor niets 'Horticulture' genoemd. De naam Ambrosiana verwijst naar een destijds populaire azaleavariëteit. Ontwerper van het bloemenfestival is Wim Finck.

Ambrosiana 2023 - foto Patrick Dieleman
Wandelroute

De wandeling begon aan de kerk van Lochristi, die voor de gelegenheid smaakvol gedecoreerd was met snijbloemen (floristisch werk van een zestal dames van de bloemistengilde Lochristi-Destelbergen). Ook heel wat Gentse azalea's met als blikvanger een 'azalearing' die eerder onder meer te zien was in Gent, Beervelde, Groot-Bijgaarden en zelfs al in Girona (Spanje).

Achter de kerk was er heel wat animatie, maar ook een pop-up serre waarin de moderne sierteelt getoond werd.

Een tweede pronkstuk was de groene boulevard, die start aan de kerk met een smaakvolle pop-up tuin ingericht door de Wetterse boomtelers. Iemand merkte op dat het spijtig is dat die niet permanent bleef liggen.

Ambrosiana 2023 - foto Patrick Dieleman

En nadien kreeg je een remake van het Begoniafestival, dat tot 1988 (dus precies 35 jaar geleden) de begonia's van Lochristi en omstreken op de Belgische kaart zette. Het ontwerp was van Wim Finck, die ook begoniatapijten ontwerpt voor AVBS. Anders dan vroeger werd gewerkt met een mix van plaatselijke begoniabloemen en dahlia's, die zich gemakkelijker laten vastprikken op de staande constructies.

"Het ontwerp moest een blik werpen op de (nabije) toekomst, een beeld geven van de uitdagingen waar Lochristi voor staat", stelt Finck in de wandelbrochure die je meekrijgt aan de kerk. Er werden bloementapijten aangelegd, verrijkt met ruimtelijke elementen, zoals die vroeger ook op het Begoniafestival prijkten. Een eerste thema is 'fiets delen', verwijzend naar het initiatief 'Op Wielekes' dat fietsen delen mogelijk maakt voor kinderen van 2 tot 12 jaar.

Verder ruimtelijke ordening, dat wil inzetten op het versterken van de dorpskern en het tegengaan van versnippering in de open ruimte. Verder ook nog: windenergie, waterlopen en bomen, waterdruppels, zonne-energie, jongeren, de toekomst en de aarde, die we moeten bewaren voor toekomstige generaties.

Een korte termijn project is de fusie met buurgemeente Wachtebeke, die gesymboliseerd wordt met kikkers, verwijzend naar het Provinciaal Domein Puyenbroeck, dat in beide gemeenten ligt.

Sierteeltmuseum

Achter de kerk verwees een tweede pop-up serre naar het LoS, het Sierteeltmuseum van Lochristi in deelgemeente Zaffelare. Een retro-bus bracht bezoekers van Ambrosiana naar het museum en terug, en dat alles was volledig gratis. 

Ambrosiana 2023 - foto Patrick Dieleman