België heeft goede reputatie bij de Britten

15 december 2022

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner voor onze sierteeltproducenten en boomkwekerijen. Om de markt nog beter in beeld te brengen gaf VLAM opdracht aan Gira UK om een marktonderzoek te doen over deze sector.

Op 17 november werden de resultaten van deze studie voorgesteld met een druk bijgewoond webinar. Gira schetste eerst het algemene klimaat waarin bedrijven moeten handelen. De energiecrisis, klimaat, covid-problematiek, wereldwijde tekorten aan grondstoffen, inflatie en natuurlijk de specifieke Brexit context maken handel drijven extra uitdagend. De Brexit heeft onze handel met het VK immers heel wat moeilijker gemaakt: fytosanitaire verplichtingen, douaneformaliteiten, voorafmeldingen, logistieke uitdagingen en vooral de kosten die dit allemaal meebrengt. Bovendien maakt de keuze voor Brexit het economisch klimaat in het VK extra kwetsbaar. Daar komt bij dat de politiek niet onmiddellijk de juiste oplossingen vindt, met de druk van de aankomende verkiezingen. Ook de koers van de Britse pond maakt importeren duurder voor de Britten.

De markt

Ongeveer 50% van alle sierteeltproducten wordt geïmporteerd. Er is een lichte tendens naar meer binnenlandse productie, maar de verhouding is quasi stabiel. Tuincentra zijn verantwoordelijk voor de meeste verkopen. Dobbies, British Garden Centers en Blue Diamond zijn de grootste ketens. DIY-winkels, supermarkten, plattelandswinkels, producenten met winkels en bloemisten vormen de andere kanalen.
De markt voor bloemen en planten groeit de laatste 10 jaar met 1 à 2 procent per jaar. Covid zorgde dat de tuingekke Britten nog meer spendeerden om hun tuin te verzorgen, te verbeteren of te veranderen. In 2022 houden de verkopen stand maar men verwacht een negatieve impact voor 2023 door de stijgende levenskosten, minder impulsaankopen en minder beschikbaar plantmateriaal. Lichtpunten zijn de herbebossing door de regering en het feit dat meer geïnvesteerd wordt in de tuin. Figuur 1 geeft een evolutie en prognose van de tuinuitgaven van 2015 tot 2025.
Een kopzorg is het verbod op de verkoop van turf aan amateur tuiniers vanaf 2024. Er komt hier heel wat protest tegen. Het is onduidelijk of deze maatregel zal doorgaan. Vreemder is dat alleen het VK deze maatregel uitvaardigde. 
De totale importmarkt (inclusief snijbloemen) wordt gedomineerd door Nederland. Andere grote importeurs zijn België, Duitsland en Italië. België is de 4° grootste exporteur (exclusief snijbloemen) naar het VK en de grootste in rododendrons en azalea’s. 
België heeft een goede reputatie op de Britse markt. In de interviews werden de Belgen geprezen voor de kwaliteit van hun producten, de betrouwbaarheid van leveringen, korte reactietijd, unieke producten en goede relatie. Als verbeterpunten kwamen prijs, hulp bij Brexit en differentiatie naar voren. 
De belangrijkste aankoopcriteria van Britse inkopers uit de verschillende kanalen zijn: prijs, kwaliteit, leveringszekerheid, administratief ontzorgen, traceerbaarheid, vaste contactpersoon en product range. Figuur 2 geeft de gemiddelde scores weer voor enkele criteria.

Auteur: Ward Verberck, Brexit coördinator VLAM

Evolutie en prognose van tuinuitgaven en procentuele toename
Britse_Markt_grafiek1.jpg
Evolutie en prognose tot 2025 van de tuinuitgaven en procentuele toename per jaar – Bron: GlobalData 2021
Nood aan ondersteuning van Britse importeurs
Britse_Markt_grafiek2.jpg
Nood aan ondersteuning van Britse importeurs (quotering op een schaal 1 tot 5)
Conclusies

Uit dit rapport kunnen we het volgende concluderen:

  • Het VK is een belangrijke markt die nog steeds groeit, maar het economische en politieke klimaat werpen een schaduw over deze groei;
  • Meer aandacht voor Britse productie;
  • België heeft een zeer solide reputatie bij de Britse sierteelt- en boomkwekerijhandel. Onze kwaliteit wordt geprezen maar in het VK is de prijs de belangrijkste factor. Onze nabijheid en uniekheid van sommige producten geven ons een sterke marktpositie;
  • De markt is constant op zoek naar differentiatie. Hierop inspelen is belangrijk;
  • De Brexit bemoeilijkt de handel. Service op gebied van administratie is belangrijk; 
  • Blijven inzetten op deze markt blijft essentieel.

Mocht je nog vragen hebben in verband met Brexit, dan helpt de VLAM Brexit consulent je graag verder: ward.verberck@vlam.be of 0473/269 472.
Je kan de resultaten van dit marktonderzoek en de opname van het webinar opvragen via export@vlam.be.