België heeft goede reputatie bij de Britten
Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner voor onze sierteeltproducenten en boomkwekerijen. Om de markt nog beter in beeld te brengen gaf VLAM opdracht aan Gira UK om een marktonderzoek te doen over deze sector.
Op 17 november werden de resultaten van deze studie voorgesteld met een druk bijgewoond webinar. Gira schetste eerst het algemene klimaat waarin bedrijven moeten handelen. De energiecrisis, klimaat, covid-problematiek, wereldwijde tekorten aan grondstoffen, inflatie en natuurlijk de specifieke Brexit context maken handel drijven extra uitdagend. De Brexit heeft onze handel met het VK immers heel wat moeilijker gemaakt: fytosanitaire verplichtingen, douaneformaliteiten, voorafmeldingen, logistieke uitdagingen en vooral de kosten die dit allemaal meebrengt. Bovendien maakt de keuze voor Brexit het economisch klimaat in het VK extra kwetsbaar. Daar komt bij dat de politiek niet onmiddellijk de juiste oplossingen vindt, met de druk van de aankomende verkiezingen. Ook de koers van de Britse pond maakt importeren duurder voor de Britten.
De markt
Ongeveer 50% van alle sierteeltproducten wordt geïmporteerd. Er is een lichte tendens naar meer binnenlandse productie, maar de verhouding is quasi stabiel. Tuincentra zijn verantwoordelijk voor de meeste verkopen. Dobbies, British Garden Centers en Blue Diamond zijn de grootste ketens. DIY-winkels, supermarkten, plattelandswinkels, producenten met winkels en bloemisten vormen de andere kanalen.
De markt voor bloemen en planten groeit de laatste 10 jaar met 1 à 2 procent per jaar. Covid zorgde dat de tuingekke Britten nog meer spendeerden om hun tuin te verzorgen, te verbeteren of te veranderen. In 2022 houden de verkopen stand maar men verwacht een negatieve impact voor 2023 door de stijgende levenskosten, minder impulsaankopen en minder beschikbaar plantmateriaal. Lichtpunten zijn de herbebossing door de regering en het feit dat meer geïnvesteerd wordt in de tuin. Figuur 1 geeft een evolutie en prognose van de tuinuitgaven van 2015 tot 2025.
Een kopzorg is het verbod op de verkoop van turf aan amateur tuiniers vanaf 2024. Er komt hier heel wat protest tegen. Het is onduidelijk of deze maatregel zal doorgaan. Vreemder is dat alleen het VK deze maatregel uitvaardigde.
De totale importmarkt (inclusief snijbloemen) wordt gedomineerd door Nederland. Andere grote importeurs zijn België, Duitsland en Italië. België is de 4° grootste exporteur (exclusief snijbloemen) naar het VK en de grootste in rododendrons en azalea’s.
België heeft een goede reputatie op de Britse markt. In de interviews werden de Belgen geprezen voor de kwaliteit van hun producten, de betrouwbaarheid van leveringen, korte reactietijd, unieke producten en goede relatie. Als verbeterpunten kwamen prijs, hulp bij Brexit en differentiatie naar voren.
De belangrijkste aankoopcriteria van Britse inkopers uit de verschillende kanalen zijn: prijs, kwaliteit, leveringszekerheid, administratief ontzorgen, traceerbaarheid, vaste contactpersoon en product range. Figuur 2 geeft de gemiddelde scores weer voor enkele criteria.
Auteur: Ward Verberck, Brexit coördinator VLAM
