DvdL - bij Goderick Meuninck - foto Miet Poppe

Dag van de Landbouw in enkele wist-je-datjes

4 oktober 2023

Dag land- en tuinbouw, moeten velen van de tienduizenden bezoekers gedacht hebben, die op zondag 17 september te gast waren bij een van de bedrijven die deelnamen aan de Dag van de Landbouw. Dit jaar namen slechts drie sierteeltbedrijven deel en ook nog een graszodenbedrijf, maar de kwaliteit was zoals steeds optimaal. Op elk van die bedrijven konden bezoekers wat weetjes meepikken, onder de vorm van wist-je-datjes, die een of andere activiteit ondersteunden met informatie. We gebruiken dezelfde formule om jullie een beeld te brengen van de deelnemende sierteeltbedrijven.

 

Wist je dat...

DvdL - bij Van Doorslaer - foto Miet Poppe
… je bij Planten Van Doorslaer een rondleiding kon krijgen in een golfkarretje?

Planten Van Doorslaer in Meise gaf de bezoekers meerdere mogelijkheden om de kwekerij te bezoeken. Bezoekers die binnenkwamen, konden kiezen om een individuele rondgang te doen via de voorziene wist-je-datjes. Je kon er ook voor kiezen om je te laten rondrijden met een golfkarretje en zo het bedrijf onder begeleiding te bezoeken.

Eindigen deed iedereen bij de centrale loods. Daar was een marktje voorzien met lokale producten, onder meer van een appelboer en wijnproducenten.

… je bij ’t Groen Beleven een overnachting op het bedrijf kon winnen?

Bij ’t Groen beleven in Deinze stond naast de plantenteelt heel veel in het teken van de zorgboerderij en beleving. Iedereen kreeg een mooie rondleiding doorheen de kwekerij en kon zo bijleren over de teelt van groene kamerplanten. Daarbij werd ook verteld dat er op de kwekerij 4 zorggasten aan het werk zijn. Wie de som van alle leeftijden van die gasten correct raadde, maakte kans om een overnachting op de kwekerij te winnen in een van de retrocaravans die daar verhuurd worden op de ‘boerderijcamping’.
 

DvdL - bij Goderick Meuninck - foto Miet Poppe
DvdL - bij Goderick Meuninck - foto Miet Poppe
… er heel wat kindertekeningen ingekleurd zijn?

Ook dit jaar werden door heel wat bedrijven kindertekeningen besteld en rondgedeeld via lokale scholen. Zowel bij De Waele-Reynvoet als bij ’t Groen beleven was er een op maat gemaakte tekening voorzien. Kinderen die hun ingekleurde tekening afgaven tijdens hun bezoek kregen daarvoor een mooie verrassing in de plaats.

… bezoekers bij De Waele-Reynvoet deskundig uitleg kregen over de Gentse azalea?

Geert en Marijke De Waele-Reynvoet (Lochristi) deden tijdens de voorbereidingen veel moeite om de bezoekers zo duidelijk mogelijk uitleg te kunnen geven over de teelt van de Gentse azalea. Ze maakten grote infoborden, waarop telkens een stap van het productieproces duidelijk in beeld werd gebracht. Collega-azaleatelers gaven tijdens de rondleidingen uitleg en konden alle vragen van de bezoekers uitgebreid beantwoorden.

DvdL - bij De Waele-Reynvoet - foto Miet Poppe
DvdL - bij Graszoden Van Bael - foto Mathias Gysbrechts
… je bij Graszoden Van Bael de perfecte grasmat kan vinden?

De bezoekers bij Graszoden Van Bael (Meerhout) konden genieten van een rondleiding/tocht door de grasvelden. Onderweg konden ze alle machines bewonderen die gedurende de teelt van een grasmat worden gebruikt. Bij elke grote machine stonden er infoborden met wist-je-datjes. Zo kwamen ze onder meer te weten waarvoor de machines dienen en welke stappen er nodig zijn om een kwaliteitsvolle grasmat op de markt te brengen.

… er bij alle bedrijven ook planten te koop waren?

Bij vele bezoekers begint het, na het zien van de vele planten op de kwekerij, te kriebelen om er eentje mee naar huis te nemen. Na een deskundige uitleg en een rondgang op de bedrijven was
dat mogelijk. Bij ’t Groen Beleven was dat ten voordele van het goede doel, net zoals de rest van het marktje.

DvdL - bij De Waele-Reynvoet - foto Miet Poppe