Europees Manifest - Europese Groene Agenda - Copa - foto Jan Vancayzeele

Europees manifest moet ‘Europese Groene Agenda’ kracht bijzetten

12 april 2024

Met het oog op de Europese verkiezingen vond de Werkgroep Bloemen en Planten van Copa-Cogeca het noodzakelijk om het fundamentele belang van de sierteeltsector te onderstrepen. Hiervoor werd op 9 april door de Europese parlementsleden Tom Vandenkendelaere (België, EPP) en Camilla Laureti (Italië, S&D) een evenement gehost, dat plaatsvond in het Europees Parlement te Brussel.

Op dit evenement werd het ‘European Growers of Flowers and Plants Manifesto’ gelanceerd. Dat moet burgers en politici bewustmaken van de cruciale rol van bloemen en planten, als hoeksteen in het opbouwen van een duurzaam en milieubewust Europa.

Tom Vandenkendelaere en Jean Aerts (voorzitter van de Werkgroep Bloemen en Planten van Copa-Cogeca) openden dit event.

Kijk op de sierteelt

Aan het einde van zijn mandaat nam Tom Vandenkendelaere even de tijd om terug te blikken. Hij stelde dat de afgelopen jaren de geschiedenis zullen ingaan als de looptijd van de ‘Green Deal’, die onder meer tot doel heeft de uitstoot terug te dringen, meer koolstof in de grond op te slaan en de biodiversiteit te herstellen. Dit zijn terreinen waarop onze sector een essentiële rol moet spelen.

Tijdens bezoeken aan onze sector vielen bij Tom vier dingen op: ten eerste innovatie en digitalisering die de vooruitgang stimuleert, vaak met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit zal volgens hem de komende jaren voldoende ruimte en steun moeten krijgen om verdere efficiëntiewinst te realiseren. De tweede grote uitdaging is arbeid. Om de arbeidspieken in de sector op te vangen, blijft het een uitdaging om voldoende laagopgeleide arbeidskrachten te vinden. Het derde punt is de noodzaak om de sector te promoten bij jongeren. Dit is één van de prioriteiten in het manifest. De sector wil duidelijk jongeren blijven aantrekken.

Voor de uitvoering van de ‘Green Deal’ moeten sierteelt en groenvoorziening een belangrijke rol spelen om de ambitie van drie miljard extra bomen te bereiken (zie ook het artikel hiervoor in S&G4), de steden te vergroenen en het herstel van de biodiversiteit te ondersteunen. Een sterke en veerkrachtige Europese bloemen- en sierteeltsector zal de verdere implementatie van de ‘Green Deal’ een impuls geven. Het gelanceerde ‘Manifesto’ is een sterk document, dat als input moet dienen voor de volgende Europese Commissie en het volgende Europees Parlement.

Het vierde punt, dat Tom wilde benadrukken, is het de noodzaak om meer water op te vangen, op te slaan en te hergebruiken. “De sector roept er duidelijk om en de klimaatverandering dwingt ons om op dit vlak actie te ondernemen. De volgende Commissie zou hier echt een prioriteit moeten van maken”, sloot Tom af.

Josep Maria Pagès, Secretaris-generaal van de Europese boomtelersorganisatie ENA en Sylvie Mamias, Secretaris-generaal van de Europese handelsorganisatie Union Fleurs, gaven een presentatie over het economisch belang van de Europese sierteeltsector. Nadien volgde een paneldiscussie over de rol van bloemen en planten in het creëren van een duurzaam Europa.

Bosco Verticale - foto AVBS

Bomen en planten helpen onder meer om de leefbaarheid van steden te verhogen en het welzijn van de stedelingen te verhogen.

Enkele stellingen uit het manifest

De strategische rol van bloemen en planten ter versterking van de Europese Groene Agenda:

Een gezonder, groener, gelukkiger en veerkrachtiger Europa. Dat is de visie van de Europese bloemen- en plantensector op de toekomst van Europa.

Een groener Europa: bloemen- en plantenkwekers in de EU spelen een cruciale rol bij het transformeren van Europese steden in groene, leefbare omgevingen. De immense diversiteit aan planten, bloemen en bomen is het erfgoed van de biodiversiteit en ongetwijfeld een essentieel element bij het verwezenlijken van de Europese ‘Green Deal’. Met dit beleid wordt het steeds duidelijker dat zij een sleutelrol spelen in de realisatie van groenere en duurzamere stedelijke en landelijke ecosystemen.

Een klimaatbestendig Europa: de sector is een krachtig instrument in de strijd tegen de klimaatverandering door het faciliteren van koolstofvastlegging in stedelijke en landelijke gebieden.

Een gezonder Europa: gezonde planten vormen niet alleen de basis van een robuuste en veerkrachtige sector, maar bevorderen ook de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de Europeanen.

Het toestaan om de toekomst te laten groeien: de EU-instellingen moeten het kweken van planten faciliteren. Als planten een antwoord zijn op de uitdagingen waarmee de EU wordt geconfronteerd, moet de zorg die onze telers eraan besteden die uitdaging aankunnen. Daarbij spelen de behoefte aan onder meer water en energie. Daarbij wordt ook gewezen op de inspanningen, die de sector levert om onze botanische geschiedenis en erfgoed te behouden, en om de eigen voetafdruk te verkleinen. 

Het manifest sloot af met een aantal verzoeken aan de wetgevers.

          Erkenning van de rol van de sector bij het bijdragen aan de milieu- en gezondheidsdoelstellingen van de Unie. Bloemen en planten dienen niet alleen voor decoratieve doeleinden en dit moet op EU-niveau worden gepromoot door middel van beter onderwijs en communicatie.

          Het stimuleren van investeringen in onderzoek naar nieuwe plantenvariëteiten (bijvoorbeeld nieuwe veredelingstechnieken) vereist hernieuwde wetgevende steun om de betrokkenheid van EU-kwekerijen bij onderzoeksinspanningen voor de duurzaamheid van onze sector te versterken. Meer financiering van overheidsinvesteringen voor stedelijk groen en betere onderwijsprogramma's voor Europese scholen.

          De kosten van grondstoffen en energie hebben de inkomens van producenten uitgehold. De transitie naar duurzamere productiemethoden is alleen mogelijk als tuinbouwondernemers over het benodigde kapitaal beschikken om te investeren in nieuwe processen en meer technologische en innovatieve infrastructuur met minder impact op het milieu.