Jarne on the road - Moeskroen - foto Jarne De Paepe

Jarne on the road

4 april 2023

Natte omstandigheden op tuinaannemerswerf net over Waalse grens

Voor het eerst dit jaar trok ik nog eens naar een werf van een tuinaannemer, na twee eerdere bezoeken aan openbare projecten. Hiervoor stak ik even de grens tussen Vlaanderen en Wallonië over, voor een werf in de beginfase van Landscaping Daenekindt. Normaal gezien vind je zaakvoerder Bert Daenekindt niet meer vaak op een werf, maar door de natte omstandigheden van de voorbije weken was coördinatie noodzakelijk. Als de weersomstandigheden de planning van tuinaannemers in de war sturen, is het zaak om het hoofd koel te houden.

Opstart werf in slecht weer

Bij aankomst op de werf in het Waalse Moeskroen was het meteen duidelijk dat de sneeuw, in combinatie met de veelvuldige regen, zijn sporen had nagelaten. De ondergrond in deze regio bestaat vooral uit zwaardere leem. Het water wordt dus langer vastgehouden en de grond wordt zwaarder naargelang er meer neerslag valt. Werken met machines wordt op die manier een grote uitdaging. “Er is slechts één toegang tot de tuin, en door de weersomstandigheden rijden we ons vandaag vaak vast”, legt Bert Daenekindt uit.  “Het is lang geleden dat ik zelf nog heb meegewerkt op de werf, maar bij deze omstandigheden voel ik dat mijn aanwezigheid noodzakelijk is.”

De werken in Moeskroen zijn nog maar net opgestart, terwijl de bouw van het huis nog volop loopt en al wat achterstand heeft. “Aangezien er maar één toegang is, moeten we goed afstemmen met de bouwaannemer om alles efficiënt te laten verlopen. De bouw loopt steeds meer vertraging op, maar op een bepaald moment moeten we beginnen en zorgen dat onze werken vlotten.”

Bert gaat ervan uit dat de werken in totaal een jaar zullen duren, en dat er in meerdere fases zal worden aangelegd. “Zeker het plantgoed van de eerste fase, waarmee we een groen scherm willen vormen, moet nu worden geplant. De planten kunnen geen twee maanden op het bedrijf blijven staan. Daarom planten we vandaag een groot aantal Ilex crenata in deze tuin."

Jarne on the road - Moeskroen - foto Jarne De Paepe
Ook al loopt het bouwen van het huis door de weersomstandigheden vertraging op, het aangekochte plantgoed voor de eerste fase moet worden geplant.
Aankoop extra grond

De ruime tuin die aan de nieuwbouw verbonden is, moet goed worden ingevuld om tot een mooi geheel te komen. Na het uittekenen van de plannen, besliste de eigenaar om een extra stuk grond naast het gebouw aan te kopen. Hierdoor kon Bert een extra deel invullen en moest de vrijgekomen ruimte creatief worden ingevuld. “We zijn op al onze werven zeer flexibel en proberen onze klanten van ontwerp tot uitvoering nauw te betrekken. Via duidelijke communicatie weten ze wat ze mogen verwachten en omgekeerd.”

Aan de rechterzijde van het gebouw ligt voorlopig al het raamwerk voor een zwembad met overloop. Verder is er ook beton gegoten om later een poolhouse te bouwen. Om beide delen van de tuin met elkaar te verbinden, zullen stapstenen worden aangelegd om de hoogteverschillen te overbruggen. “Bij Landscaping Daenekindt werken we zeer graag met hoogteverschillen. Dit vormt elke keer een leuke uitdaging en de klanten zijn tevreden met het resultaat. In elke tuin die we ontwerpen, zal er altijd wel een knipoog zijn naar hoogte.” De aanleg van het terras aan de achterzijde van het huis staat binnenkort op de planning.

Jarne on the road - Moeskroen - foto Jarne De Paepe
Het raamwerk voor een zwembad met overloop ligt klaar en er is beton gegoten voor het poolhouse. Landscaping Daenekindt werkt zeer graag met hoogteverschillen.
Landscaping Daenekindt

Bert Daenekindt is zelf afkomstig uit Kortrijk, maar trok met zijn bedrijf naar Moeskroen. De opdrachten die binnenkomen liggen voor 70% in Vlaanderen, 20% in Wallonië en 10% over de grens in Frankrijk. Er wordt in drie ploegen gewerkt op verschillende werven. Er is geen specifieke ploeg voor onderhoud of aanleg. “Onze werknemers zijn vaak van alle markten thuis, waardoor ze flexibel worden ingezet. Als er iemand uitvalt door ziekte of andere omstandigheden, kan dat eenvoudig worden opgevangen. Het vinden van werknemers blijft wel een zeer lastige zaak in onze sector. Dat is echt een groot probleem voor alle tuinaannemers.”

Bert is vooral te vinden aan de tekentafel en op het bureau voor de opvolging van de werven. “Meestal is het zo dat we van ontwerp tot uitvoering alles in eigen handen nemen, maar er zijn ook andere gevallen. Dan voeren we een bestaand ontwerp uit, of leveren we enkel een ontwerp af dat door een onderaannemer wordt uitgevoerd. Na mijn opleiding heb ik het bedrijf jaar na jaar uitgebouwd. Ondertussen is mijn dochter ook afgestudeerd in architectuur. Ze volgt nog een extra opleiding, maar wie weet kan ze op termijn ook mee in het bedrijf stappen.”

Bijscholing noodzakelijk

De eerste tien jaar na zijn opleiding stond bijscholing centraal voor Bert. “Ik heb veel tijd doorgebracht in het opleidingscentrum van Syntra, om continu bij te leren en nieuwe dingen te ontdekken. Deze nieuwigheden nam ik dan mee naar de werven om ze uit te proberen. Ik kan elke tuinaannemer aanraden om elke vorm van kennis aan te nemen en te gebruiken binnen eigen projecten. Ook nu kan ik nog elke dag bijleren.” Verder worden de werknemers ook steevast naar fyto-opleidingen gestuurd, om te voldoen aan de wettelijke voorwaarden én om op de hoogte te zijn van de actualiteiten rond gewasbeschermingsmiddelen.

Groen Groeien

Bert is lid van Groen Groeien en haalt veel voldoening en kennis uit zijn aansluiting bij een beroepsvereniging. “Het is heel belangrijk om op de hoogte te blijven van wat er leeft in de sector, en om collega’s te ontmoeten. Ik vind het vreemd dat er zo weinig aannemers uit deze regio aansluiten bij een vakvereniging. Ik ga geregeld met een bevriende tuinaannemer naar georganiseerde avonden om zoveel mogelijk informatie in te winnen en up-to-date te blijven."