Menu

Terug naar Actualiteit >Kastanjekanker vastgesteld in particuliere tuin in Wetteren


Begin september werd in regio Wetteren aan een aantal bomen op privé-gronden duidelijk de aanwezigheid van Kastanjekanker opgemerkt. Ook elders in Vlaanderen wordt de kastanjekanker dit jaar waargenomen. Intussen is dit reeds vastgesteld en opgenomen door het Federale Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV). Als gevolg van deze vondst voert het FAVV extra controles uit in de nabijheid van kwekerijen. Op de kwekerijen zelf zullen de gangbare controles verder gezet worden. Over concrete informatie in verband met de frequentie en aard van deze controles beschikt het AVBS momenteel niet. Besmette planten in een kwekerij worden vernietigd, buiten kwekerijen wordt het kappen van de besmette bomen sterk aanbevolen maar is het niet verplicht. De aanwezigheid van kastanjekanker op een perceel of in de nabije omgeving ervan, in een straal van 150 meter, kan een belemmering zijn om een plantenpaspoort voor waardplanten te verkrijgen. AVBS volgt de maatregelen van dichtbij op, van zodra we over gedetailleerde informatie beschikken, zullen wij hierover communiceren. Intussen raden we aan alert te blijven en de nodige meldingen te doen wanneer symptomen van deze quarantaine schimmel opgemerkt worden. Bij ongerustheden of verdere opmerkingen, aarzel niet om contact op te nemen met AVBS, wij helpen u graag zo goed als mogelijk verder. Neem contact op met Miet Poppe via miet.poppe@avbs.be of 0474/60 81 54.

   

Kastanjekanker (Cryphonectria parasitica) is een schimmel die bij volwassen bomen kankergezwellen op de takken en op de stam veroorzaakt en voor kastanje meestal dodelijk is. Vaak zijn op afstervende plekken geel-oranje-rode wratjes op de schors terug te vinden. In kwekerijen wordt de schimmel vaak ter hoogte van de ent teruggevonden.  Op jonge bomen treedt oranjeverkleuring van de stam op. De boom reageert meestal door vorming van waterloten rond de geïnfecteerde zone. Boven de ziekteplekken sterven de takken af, terwijl die onder de afgestorven plekken weer uitlopen. De bladeren blijven lang zitten nadat de takken zijn afgestorven zodat zieke bomen ook in de winter van ver te herkennen zijn.
Naast tamme kastanje (Castanea dentata of sativa) kunnen ook Quercus spp., Castanopsis, Acer, Rus typhina en Carya ovata waardplanten zijn.

Via volgende link, vindt u nog meer informatie: http://bit.ly/2vKwNBq.