Museumtuin Gaasbeek - foto Eddy Vangroenderbeek

K.H.St-Fiacre op studiereis naar groendomeinen in Brusselse regio

21 juni 2023

K.H. Sint-Fiacre organiseert op 20 juli e.k. een dagreis naar groendomeinen in de Brusselse regio. Op het programma staan o.a. een bezoek aan de museumtuin van het kasteel van Gaasbeek en aan de nationale plantentuin van Meise. In de latere namiddag is er ook nog een rondleiding voorzien bij brouwerij Palm. Het volledige programma vind je hieronder.

Programma

8.00 u.: samenkomst en vertrek aan parking Rosarium Kasteel 't Hooghe, Doorniksesteenweg 18, Kortrijk. Wil je eerst nog eens door de bloeiende rozentuin van het kasteel wandelen, kom dan wat vroeger langs.

 

9.30 u.: Gaasbeek - 18de en 19de-eeuwse museumtuin - aankomst aan het nieuw onthaalcentrum en wandeling door het park.

 

10.00 u.: bezoek aan de museumtuinen van het kasteel van Gaasbeek: kleinfruittuin, moestuin, schaduwtuin, de boomgaarden, bijenstand en siertuin. We ontdekken er oude vergeten fruit- en  groentesoorten en ingenieuze snoei- en leivormen.

 

11.00 u.: vertrek naar Meise voor een bezoek aan de nationale plantentuin (totaal 92 ha): plantencollectie van meer dan 200 jaar oud!

​​​​​
12.00 u.: collectieve picknick (belegde broodjes en dranken) op de binnenkoer van het Pachthof (naast het kasteel van Bouchout).

- Vrij bezoek aan de plantentuin met diverse tuinen, serres en het kasteel van Bouchout. Diverse vernieuwingen: onthaalgebouw, rozentuin & culinaire tuin (beide van tuinarchitect C. Vermander), vijvereiland (landschapsarchitect Atelier Arne Deruyter), middeleeuwse tuin, Houtlab, geuren- en kleurentuin, vernieuwde serrengedeelte, ......

- Vrij bezoek catering/cafetaria 's: Pachthof (aan kasteel) en Orangerie.

 

16.30 u.: Steenhuffel: brouwerij Palm - Den Hoorn & Paardenstoeterij
Fusie van diverse Vlaamse brouwerijen met bekende bieren: Palm, Rodenbach, Cornet, Brugse tripel, Bavaria, Swinckels, Steenbrugge, Bock, Kroon, La Trappe, .....

- brouwerijbezoek met gids

- het treintje naar de paardenstoeterij van Palm

- degustatie van de bieren van coöperatie Royal Swinkels family brewers

 

19.30 u.: Nazareth - restaurant Van Der Valk - avondmaal in groep en gezellig samenzijn: menu in buffetvorm: soep van de dag, vol-au-vent en stoofkarbonnades, frietjes, spaghetti bolognaise, inclusief water, fruitsap, koffie, thee.

 

21.00 u.: terug aan Kasteel 't Hooghe in Kortrijk
 

INSCHRIJVINGEN

Inschrijven kan enkel via het secretariaat K.H.Sint-Fiacre: vandromme.dirk@telenet.be en dit vóór 13/07/2023. Deelname aan de studienamiddag bedraagt 75 €/p. inclusief vervoer, fooi, maaltijden en toegangen (all-in).  Vermeld bij inschrijving ook het aantal personen aan 75 euro/pp.