Menu

Terug naar Actualiteit >AVBS en Boerenbond tevreden met heropening tuincentra

Alle regio's

Respecteren veiligheidsvoorschriften staat voorop!

De Nationale Veiligheidsraad besliste vandaag om alle tuincentra in ons land weer te openen. AVBS en Boerenbond zijn tevreden met deze beslissing die voor een aantal Vlaamse siertelers eindelijk ademruimte schept. De sierteeltsector loopt door de coronacrisis zware schade op met een geraamd omzetverlies van 135 miljoen euro.

 

Ademruimte voor siertelers 

De export van Vlaamse sierteeltproducten kwam door de uitbraak van de coronapandemie tot een volledige stilstand. Een groot deel van de binnenlandse markt en van het verkoopseizoen ging verloren doordat bloemenwinkels en ook tuincentra, met uitzondering van die centra die diervoeding verkopen, gesloten werden.
De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om alle tuincentra te openen, is een lichtpuntje voor een aantal zwaar getroffen siertelers. Met name diegenen die voornamelijk gericht zijn op  de verkoop op de binnenlandse markt zullen zo weer een afzet hebben voor (een deel van) hun product.

“De beslissing van de Veiligheidsraad biedt duidelijkheid en kansen voor de siertelers van eigen bodem. We rekenen er op dat alle gemeenten gevolg zullen geven aan deze beslissing, zodat alle centra effectief kunnen openen.”, stelt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond. “Naast de binnenlandse markt die nu enig perspectief biedt, hopen siertelers om ook de export voor bloemen en planten spoedig weer op gang te krijgen.”

Veiligheidsmaatregelen

Met het vooruitzicht op een verdere verlenging van de coronamaatregelen kan in de tuin werken of bloemen in huis halen afleiding en bezigheid schenken voor de bevolking die voor lange periode thuis moet blijven. “We roepen tuincentra uitdrukkelijk op om in deze context zo veel mogelijk producten van Vlaamse telers aan te bieden en tegelijk bijzonder waakzaam te blijven voor de gezondheid van de mensen door de regels voor social distancing strikt te respecteren.”, voegt De Becker toe.