
Sint-Fiacre bezoekt brouwerij en vier kastelen
De studiereis die Sint-Fiacre op donderdag 20 juli organiseerde, bracht de groep naar vier kastelen en een brouwerij. Het eerste kasteel kregen de leden al bij het begin van de reis te zien, want het Kortrijkse kasteelpark ’t Hooghe was het vertrekpunt.
Vooraleer de busreis aan te vatten, konden de liefhebbers ’s morgensvroeg genieten van het kasteelpark ’t Hooghe en de rozentuin. Het domein bevat naast een beschermd monument (het kasteel) een rozentuin. Die werd in de jaren 2000 ontworpen door tuinarchitect Jan Swimberghe. In 2018 werden in het provinciale domein (kasteel en tuin) restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Tuinarchitect Geert Bossaert nam de volledige tuin onder handen. De rozentuin bestaat uit drie stukken: een demonstratietuin, een proeftuin en een historische tuin.
Er kwam heel wat expertise samen in de museumtuin van Gaasbeek
Museumtuin Gaasbeek
Met hun bezoek aan de museumtuin van Gaasbeek bleven de deelnemers in een historische setting. De tuin rond het prachtig gerenoveerde kasteel is aangelegd naar het voorbeeld van 18de en 19de-eeuwse kasteeltuinen en is een echt levend museum. Naast een uitgebreide collectie leifruit heeft de tuin nog heel wat andere facetten in petto. Je kan er vergeten groentesoorten ontdekken, historische fruitgaarden aanschouwen of genieten van het residentieel aangelegde gedeelte van de tuin.
Tijdens het bezoek werd uitgebreid de tijd genomen om vaktechnische vragen te stellen aan de aanwezige ‘gaardeniers’ van de museumtuin. Zij vertelden ons met veel passie waarom er voor bepaalde soorten werd gekozen, hoe je die vermeerdert en hoe je bepaalde leivormen kweekt. Uit hun verhalen bleek dat er heel wat vakkennis, liefde en passie kruipt in een historische tuin en dat alleen al het opleiden van iemand die het onderhoud van deze tuin opvolgt, jaren vergt.
De nieuwe eilandtuin in Meise. Zorgen de droge zomers er voor dat we binnenkort bomen op het water planten?
Plantentuin van Meise
Na de lunch was het in de plantentuin van Meise tijd om te genieten van de prachtige historische serres, de rozentuin, culinaire tuin, kruiden- en kasteeltuin, het rododendronbos, de Balatkas uit 1854, heel wat kunst en alle andere botanische pracht die dit domein rijk is. Uiteraard werd ook de nieuw aangelegde eilandtuin volop bewonderd.
Brouwerij Palm
Als laatste activiteit stond een bezoek aan de brouwerij Palm in Steenhuffel (Londerzeel) op het programma. Bij aankomst maakten we kennis met de geschiedenis van de brouwerij aan de hand van een filmreportage. Nadien volgde een gegidst brouwerijbezoek. In de brouwerij konden we zowel de oude brouwketels als de hedendaagse manier van produceren bekijken. De diverse brouwprocessen, producten en gebruikte gisten werden tot in detail uitgelegd.
Kasteel Diepensteyn
Daarna werd de groep met de ‘Palm express-trein’ naar het kasteel Diepensteyn gebracht. Het kasteel is eigendom van Brouwerij Palm en doet tegenwoordig dienst als stoeterij. De Belgische trekpaarden die onder meer figureren in het logo van de brouwerij verblijven hier. We mochten een kijkje nemen in de paardenstallen. Aansluitend volgde een korte degustatie van enkele bieren van de groep Palm Belgian Craft Brewers, die in 2016 werd overgenomen door de Nederlandse brouwersfamilie Swinkels. Na dit ‘aperitief’ werd de geslaagde daguitstap nabesproken bij een heerlijke maaltijd in het Van der Valk-hotel in Nazareth.