Menu

Wat valt onder een essentieel sierteeltproduct?

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's

In tegenstelling tot de eerste lockdown is er nu geen discussie en verwarring mogelijk: tuincentra, boomkwekerijen en bloemen- en plantenwinkels behoren tot de essentiële winkels en blijven dus open. Dat maakt de publicatie van het ministerieel besluit van zondag 1 november duidelijk. 

 

 

 

Alle essentiële winkels mogen enkel de essentiële goederen fysiek aanbieden. Het gaat om het klassieke hoofdaanbod van bovenstaande winkels. Tuinmeubels, decoratieartikelen (met uitsluiting van kaarsen) vallen niet onder essentiële goederen. Niet-essentiële goederen moeten ontoegankelijk worden gemaakt of worden afgeschermd voor het publiek. Deze kunnen enkel na bestelling worden geleverd of opgehaald in open lucht en aan de buitenzijde van de winkel. 

Samen met een bloempot mag 

Sierteeltproducten worden in deze regelgeving beschouwd als essentiële producten. Tot sierteeltproducten behoren bloembollen, bloemen, potplanten, boomkwekerijproducten en bloemstukken. Samen met die bloemen of planten kan bijvoorbeeld een bloempot verkocht worden. Uitsluitend of hoofdzakelijk bloempotten, decoratie … verkopen is niet toegestaan. Verkooppunten waar dit een belangrijk aandeel vormt van het aanbod, schakelen voor die producten best over op een systeem waarbij producten vooraf besteld worden. Deze kunnen daarna worden opgehaald door de klant of geleverd worden aan huis. Het is in dat geval niet de bedoeling dat de producten kunnen worden gekozen of besproken in de winkel.