Copa-zomerontmoeting 2024 in Angers
Op 4 en 5 juli kwam de Werkgroep Bloemen en Planten van Copa-Cogeca samen voor de jaarlijkse zomerontmoeting. De vergaderingen vonden plaats in het Terra Botanica Affairs Centre in het Franse Angers. Aan de meeting werden ook heel wat interessante bedrijfsbezoeken gekoppeld.
Elk deelnemend land bracht een stand van zaken over de lokale waterproblematiek, de acties van de lokale overheden en de politieke besluitvorming hieromtrent. De zuiderse landen gaven aan structurele problemen te ervaren met droogte. De landen in het noorden van Europa kampen afwisselend met waterschaarste en overvloedige neerslag. De Werkgroep Bloemen en Planten van Copa-Cogeca heeft haar visie op de situatie binnen de EU en op toekomstige acties geformuleerd. Deze wordt verder uitgediept in de komende vergaderingen.
Elk deelnemend land bracht een stand van zaken over de lokale waterproblematiek, de acties van de lokale overheden en de politieke besluitvorming hieromtrent.
‘European Growers of Flowers and Plants Manifesto’
De Werkgroep Bloemen en Planten van Copa-Cogeca blijft van mening dat het absoluut noodzakelijk is om het fundamentele belang van onze sector te erkennen. Daarom werd een startevenement georganiseerd, dat plaatsvond op 9 april in het Europees Parlement te Brussel. Het doel is om het ‘European Growers of Flowers and Plants Manifesto’ te blijven promoten om zo burgers en politici bewust te maken van de cruciale rol van bloemen en planten in het opbouwen van een duurzaam en milieubewust Europa.
Overleg met Christiane Lambert, voorzitter Copa
In april 2017 werd Christine Lambert als eerste vrouw verkozen tot voorzitter van de FNSEA, de grootste Franse landbouwvakbond. Christine is sinds 2020 voorzitter van Copa. Ze heeft samen met haar man een varkensboerderij met 106 ha teelten in het westen van Frankrijk (Maine-et-Loire). De vergadering besprak met deze zeer ervaren vertegenwoordiger van onze sector de lopende dossiers over de EU-problematieken inzake bloemen en planten. Christine lichtte de besluitvorming toe en schetste een beeld van de syndicale onderhandelingen over Europese dossiers in Brussel.
Project ‘life cycle analysis’
We kregen een uiteenzetting over een Frans project dat de totale milieu-impact van alle input, die betrokken is bij het productieproces van bloemen en planten, analyseert en streeft naar duurzamere productie. Het FloriPEFCR-model, ontwikkeld voor de sierteeltsector, zorgt ervoor dat je met behulp van 16 milieu-indicatoren de milieu-impact van snijbloemen en potplanten kan berekenen. Dit berekenen gebeurt volgens een door de Europese Commissie erkende Product Environmental Footprint-standaard, waaronder de FloriPEFCR valt. Deze standaard moet ervoor zorgen dat de milieu-impact in de sierteeltsector vergeleken kan worden en dat valse milieuclaims voorkomen kunnen worden. De Franse studie heeft 33 planten bij 18 verschillende siertelers gedetailleerd onderzocht. Hieruit bleek dat de grootste impact op het milieu kwam van de potgrond en de bemesting gedurende de teelt. Daarnaast was er een ruime impact door het energieverbruik en de input van plastics. De deelnemende bedrijven kunnen op basis van deze info maatregelen nemen om hun uitstoot te reduceren.
Plantenpark Terra Botanica
In Angers bezochten we het themapark Terra Botanica, Europa’s eerste plantenpark dat volledig georiënteerd is op de wereld van planten en biodiversiteit. Dit park is geopend in 2010 op een oppervlakte van 30 hectare, waarvan er 12 open zijn voor het publiek. Er zijn meer dan 500.000 planten uit de hele wereld te bewonderen. Bezoekers kunnen er prachtige collecties orchideeën of palmbomen, gigantische serres, moerassen, rijstvelden of mediterrane landschappen, moestuinen of oerbossen bezichtigen. Zeker een bezoek waard als je in de buurt bent.
Praktijkonderzoekcentrum Astredhor
Al 25 jaar ondersteunt Astredhor tuinbouwbedrijven op het vlak van technische, economische en ecologische uitdagingen in de plantaardige sector. Het instituut is erkend door de Franse staat. Het ontwerpt en implementeert onderzoeks- en innovatieprogramma's en ondersteunt de sector bij de ontwikkeling van zijn activiteiten door middel van expertise, opleiding en advies. Een 70-tal medewerkers stellen hun expertise ter beschikking van 600 leden en professionals in de tuinbouw, sierteelt en landschapsarchitectuur. Het permanente contact met de sector stelt het Instituut in staat om relevant te blijven in zijn onderzoeksprogramma's en om een bevoorrechte technische en economische gesprekspartner te zijn voor de overheid.
Hortensia France
Hortensia France, gelegen in Pays de la Loire, is de grootste producent van halfwas hortensia's in Frankrijk. Hun product wordt verdeeld aan telers in heel Europa. Bij Hortensia France produceren ze hortensia's uitsluitend in een pot van 14 cm om de efficiëntie van de productie te maximaliseren. Mede-eigenaar Thomas Eveleens, geboren in Nederland, gaf ons een rondleiding op het bedrijf. Per jaar groeien hier zo’n twee miljoen Hydrangea’s. Hortensiakwekers kopen deze producten in om ze vervolgens te telen tot bloeiende planten. Tijdens het hoogseizoen, in het voorjaar, werken ze hier met zo’n 100 mensen op vijf productielocaties op in totaal 23 ha. Hortensia France heeft meer dan 34.000 kubieke meter aan koelfaciliteiten om de hele productie te overwinteren - een sleutelelement om een product van hoge kwaliteit te produceren.
Turcieflor
Cécile en Mark Hodson, de volgende generatie van de familie Turc, gaven ons een rondleiding bij Turcieflor. Zij produceren alstroemeria's, agapanthus, fuchsia's, canna's, aronskelken, dahlia's, ... Dit sierteeltbedrijf, gelegen in het hart van de Loire-vallei, is de alstroemeria-specialist in Frankrijk en werd onlangs bekroond met de titel 'Nationale Collectie'. Hun collectie telt meer dan 100 variëteiten, waarvan er elk jaar 60 commercieel worden verkocht. Hun agapanthus-assortiment omvat meer dan 20 variëteiten, zowel lang als compact, groenblijvend of bladverliezend, allemaal het resultaat van eigen veredeling en testen.
Hortival
Hortival (voorheen Pépinières Minier) teelt in het hart van Anjou op meer dan 300 hectare één van de grootste Europese plantencollecties voor tuinen en terrassen. De mildheid van Anjou, gecombineerd met de zomerse hitte en het vruchtbare slib van de Loire, is bevorderlijk voor de productie van de planten. Hortival biedt een zeer breed assortiment aan bomen, struiken, fruitbomen, coniferen, klimplanten, bamboe en grassen. De belangrijkste specialiteiten zijn hibiscus, hortensia, magnolia, Syringa en Wisteria. Ze produceren 4 miljoen planten en 10 miljoen zaailingen voor distributie in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Japan.