Voor de eerste keer organiseerde AVBS een 'Dag van innovatie in de Sierteelt'. Bedoeling is om een wederkerende activiteit te organiseren met elk jaar een specifiek thema. Dit jaar ging de keuze naar hernieuwbare energie. Meer dan 70 geïnteresseerden waren aanwezig op twee sierteeltbedrijven in Wetteren, die elk recent een innovatieve investering rond energie deden.
De laatste jaren is energie op een sierteeltbedrijf een zeer actueel thema. Enerzijds omwille van duurdere energieprijzen, anderzijds omdat er interessante opties bijgekomen zijn om hernieuwbare energie te produceren. Dat maakt dat er op elk bedrijf naar een juiste combinatie van grondstoffen en technologieën gezocht wordt. Tijdens de studiedag energie werden twee installaties bezocht, een kleine windmolen en drijvende zonnepanelen.
Windenergie bij Bloemisterij Boterdaele
Het eerste bezoek ging naar het bedrijf van Erik Boterdaele, te Wetteren-Ten-Ede. Zes maand geleden is daar een kleine windmolen geïnstalleerd. Erik deelt zijn overwegingen die aan de investering vooraf gingen en zijn ervaring na de eerste zes maanden. Vooraf was het bedrijf reeds uitgerust met zonnepanelen voor een totaal van 20.000 kWh. Daarvan kon slechts de helft rechtstreeks gebruikt worden en wordt ongeveer de andere helft terug op het net gestoken. Sinds het digitale teller systeem is dit veel minder interessant geworden. Mede daardoor startte de overweging om zoveel mogelijk van de overige energienood met een bijkomende bron aan te vullen.
Windenergie bleek één van de interessantste aanvullingen op zonne-energie. Erik koos een partner die de molens zélf maakt, installeert en opvolgt. Daar heeft hij naar eigen zeggen het meeste vertrouwen in voor een goed product en service. De installatie van de kleine windmolen met EAZ als leverancier verliep volgens zijn ervaring zeer vlot. De windmolen inclusief aanvraag, installatie en volledige aansluiting kostte voor Boterdaele in totaal 88 000 euro. Daarvan kan hij 24 000 euro investeringssteun vragen bij VLIF, momenteel loopt die aanvraag nog.
Voor de vergunningsaanvraag is er gespecialiseerde hulp nodig, want bij vele steden en gemeenten is het juiste beleidskader niet gekend. In het geval van Erik werd dit volledig in handen genomen van de leverancier.
Opbrengst verschillend in tijd en ruimte
De kleine windmolen op het bedrijf heeft een masthoogte van 15 meter en wieken van elk 6,20 meter. Molens met zo ’n omvang moeten op minstens 77 meter van omwonenden geplaatst worden. Met die grootte en op de locatie te Wetteren wordt een jaarlijkse opbrengst van 25.000 kWh beloofd, met een duidelijke verschillende spreiding in zomer en winter. Na zes maanden was het nog moeilijk te zeggen hoe dicht er tegen de voorziene vermogens zou komen.
Vaak wordt gedacht dat windmolens enkel interessant zijn als je dicht tegen de kust woont, maar de ontwikkeling van de molens staat niet stil. De laatste jaren worden ook molens op de markt gebracht met een grotere oppervlakte van de wieken, wat maakt dat er ook verder van de kust molens kunnen geïnstalleerd worden. Een eerste stap is altijd en overal een studie van de omgeving en plaats waar de molen zou komen om mogelijke opbrengsten te kunnen inschatten.
Drijvende zonne-energie bij Vandaflowers
Vervolgens was de hele delegatie te gast bij Vandaflowers, ook te Wetteren-Ten-Eede. Christophe Van Damme en zoon Xander konden de aanwezigen ook heel wat innovatieve ontwikkelingen tonen.
Met 15 hectare containerveld is ook daar op het bedrijf een grote energievraag voor het aansturen van pompen, snoeirobots en machines. Gezien een grote oppervlakte waterbassins, werd bij Vandaflowers de keuze gemaakt voor drijvende zonnepanelen. Momenteel was een demo uitgelegd van zes panelen, maar de uiteindelijke installatie zou net geen 3000 panelen gelegd worden.
Ook bij Vandaflowers is de energievraag en -productie niet het jaarrond gelijk. Daarom gingen ze een samenwerking aan met een externe firma om stroom uit te wisselen. De samenwerking zal opgestart wordt met een bedrijf dat studentenkoten verhuurd in Gent. Daar is de energie voornamelijk in de winter hoog, terwijl dat de piek op het bedrijf in de zomer ligt.
Installateur Connectum deelt mee hoe de installatie van zo’n groot drijvend vlak gebeurt. Hij licht daarbij toe dat het systeem dat de firma ter beschikking stelt, heel modulair opgebouwd is. Zo kunnen ze voor elke grootte van vijver een oplossing bieden. Drijvende zonnepanelen leveren niet alleen zonne-energie op, maar de afdekking van het water levert ook bijkomende voordelen voor de kwaliteit van het water in de bassin. Dit zowel naar algengroei (tot 60% minder verdamping) als naar verminderde temperatuurschommelingen van het water onder de panelen. Bovendien zorgt het water voor een verkoelend effect op de panelen, wat dan weer een hoger rendement oplevert. Op vele vlakken een interessante wisselwerking dus.
Drone als veilige oplossing
Naast de zonnepanelen, konden Christophe en Xander de aanwezigen boeien met een indrukwekkende drone. Een exemplaar van 60 kg dat ze momenteel gebruiken als veilige oplossing voor het witten van de serres. Christophe volgde daarvoor een intensieve pilootopleiding om de nodige vergunningen te verkrijgen. De drone kan op een heel efficiënte en veilige manier de hoge daken van de serre bespuiten met een witte kalkoplossing. In de zomer worden de planten in de serre zo beschermd tegen rechtstreekse zonnestralen. Momenteel is het toepassen van gewasbescherming vanuit de lucht met een drone wettelijk nog niet toegestaan. Maar met de ervaring die Christophe nu heeft, ziet hij daar wel heel veel mogelijkheden en voordelen in.
Overweeg je een investering? Vraag hulp!
De studiedag werd georganiseerd in samenwerking met Boerenbond, die vanuit het team innovatie ook een intensieve werking rond energie heeft. Zo doet Boerenbond onder andere marktonderzoek bij verschillende leveranciers. En vanuit dat marktonderzoek kunnen er vervolgens ledenvoordelen voortkomen. Momenteel loopt er een ledenvoordeel voor Boerenbond- en AVBS-leden bij zowel EAZ als Connectum.
Verder helpen energieconsulenten met een inschatting te maken welke en of een investering voor je bedrijf interessant is. Denk je er aan om een bepaalde investering te overwegen? Dan is contact opnemen met een consulent, een slimme eerste stap.
Meer info via het energieloket van Boerenbond.