hand houdt MPS-gelabelde plant vast

Hoe starten met certificering?

Tijdens het ketenevent ‘Samen voor een sterkere sierteelt’ werd het belang geduid van duurzaamheid en certificering doorheen de sierteeltketen. Als vervolg daarop, organiseerde AVBS een terugkomsessie ‘certificering voor starters’. 
Miet Poppe, secretaris AVBS

Aan de 25 aanwezigen die de koe bij de horens willen vatten werd heel praktisch uitgelegd hoe zij moeten opstarten met certificering en hoe dat daarna verder verloopt. Heel concreet was er vertegenwoordiging van MPS en CKCert voor de MPS-certificaten, Global-GAP en alle varianten daarvan. 
 

Timing tussen opstart en certificering

Een veel voorkomende vraag is de timing voor het behalen van een MPS-ABC met registratie. Standaard moet je minstens één jaar teeltgegevens registreren alvorens je een eerste audit kan inplannen. Wel heb je de mogelijkheid om terug in de tijd te registeren, maar dat kan enkel wanneer je vooraf al een alternatief registratiesysteem had. Vanaf de start van het registreren krijg je reeds een MPS-nummer toegewezen, dat bewijst dat je bent opgestart. De meeste afnemers zullen dit aanvaarden, in afwachting van een geplande audit.

controle op het bedrijf door OCI

Combinatie met Vegaplan

Vegaplan blijft het wettelijke minimum en dus een verplichting om te voldoen aan de Vlaamse IPM-richtlijnen. Je dient te werken met een OCI, een onafhankelijke certificeringsinstantie die jouw autocontrolesysteem beoordeelt en certificeert. Voor het lastenboek Vegaplan Standaard NET kan dit met CKCert en Certalent. Het is echter wel handig om die audit te laten samenvallen met een ander certificaat. Geef het zeker door aan jouw OCI als je die twee graag wil combineren. Ze kunnen dan bekijken hoe ze meerdere audits kunnen optimaliseren voor jou.

En verder?

Indien hier later opnieuw interesse voor zou zijn, dan kan deze sessie herhaald worden. Heb je interesse? Laat het ons weten via info@avbs.be. Bij voldoende interesse organiseren we een tweede sessie. 
Overigens krijgen we geregeld de vraag of er vanuit AVBS ondersteuning kan geboden worden bij de voorbereiding op een Global GAP-audit. We zijn heel concreet aan het kijken om dit in 2025 te kunnen aanbieden aan onze leden in de vorm van een handleiding en begeleidende documentatie. Eens daar meer duidelijkheid over is, zullen we hier uiteraard over communiceren.