Voorjaar najaarszaai - Jarne on the road - Vlaamse Ardennen - foto Jarne Depaepe

Jarne on the road

4 september 2023

Midden juni nodigde Sint-Fiacre haar leden uit voor de jaarlijkse inspiratiemiddag en een afsluitende barbecue. Dat was een ideaal moment om onder de stralende zon ‘on the road’ te gaan, te horen wat leeft in de sector en vernieuwingen binnen het vak te ontdekken.

Jaarlijkse inspiratiemiddag

Elk jaar worden de leden van Sint-Fiacre uitgenodigd voor een interessante namiddag met vernieuwende inzichten binnen de sector. Dit jaar stonden vooral demo’s op het programma.
Naast het bezoeken van openbare projecten en werven van tuinen, zijn ook dergelijke namiddagen zeer leerrijk voor ons, als consulent. De ‘baan op gaan’ en de praktijk onder ogen zien levert namelijk veel meer op dan bureelwerk. De afsluitende barbecue zorgde ook voor gelegenheid om op een luchtige manier enkele belangrijke tuinaanlegdossiers te bespreken.

Bloemenweides

Advanta heeft proef- en demovelden liggen in Kerkhove, waar zowel landbouwgewassen als  bloemenweides getoond en uitgetest worden. Steeds meer Vlamingen kiezen voor bloemenweides in plaats van een strak groen tapijt. Dat zorgt er meteen ook voor dat tuinaannemers iets in de vingers moeten krijgen wat ze niet meteen kennen. Educatie is dus van groot belang. Advanta is gespecialiseerd in de productie van bloemenmengsels en het geven van advies op maat. Voor de mooiste en meest duurzame bloemenweide is wel wat kennis en geduld nodig.

Jarne on the road - demoveld bloemenweides Advanta - foto Jarne Depaepe
Advanta stelde hun proefvelden met verschillende soorten bloemenweides voor.

 

Op dit demoveld maakten de leden kennis met heel wat verschillende mengsels, telkens aangepast aan een gewenste situatie. Vooral het verschil tussen zaaien in het najaar en zaaien in het voorjaar is visueel erg duidelijk. Wat in het najaar van 2022 gezaaid werd, staat erg hoog.
De algemene teneur onder de aanwezigen was dat deze verwilderde vorm zorgt voor weinig gelaagdheid in de tuin. Hun klanten houden liever van een bloemenweide waar je overzicht over kan houden. Het mengsel dat in dit voorjaar ingezaaid werd, bloeide op lagere hoogte, waardoor de bloemenpracht goed zichtbaar was op ooghoogte.

Voorjaar najaarszaai - Jarne on the road - Vlaamse Ardennen - foto Jarne Depaepe
Soorten bloementuinen

Ecologisch tuinaannemer Frederik Houssin stelde in een eerder artikel voor tuinaannemer.be dat er drie soorten bloementuinen zijn. Een bloemenweide is niet hetzelfde als een bloemenakker of bloemrijk grasland. Een bloemenweide zonder grassen bestaat uit vaste planten of tweejarige planten die zich kunnen uitzaaien.
In standaardmengsels vind je klassiekers als knoopkruid en margrieten. Al moet je wel opletten dat deze basismengsels zijn afgestemd op het type bodem in je tuin. “In een bloemenweide moet je ook actief grassen uitwieden, want die zijn heel dominant, wat het allemaal niet zo simpel maakt”, stelt Houssin.
Daarnaast heb je een bloemenakker die uit eenjarige soorten bestaat – denk aan klaprozen en korenbloemen – waarbij je vrij snel van een bloemenzee kan genieten. Wel is het belangrijk dat de bloemen zich kunnen uitzaaien.
Eénjarigen moeten zich elk jaar opnieuw vestigen. Bij een vaste bloemenweide is minder nodig, omdat de planten blijven als ze zich eenmaal gevestigd hebben. Een bloemenakker maai je jaarlijks, waarbij je het maaisel afvoert om de bodem niet te verrijken.
Een laatste type beschrijft Frederik Houssin als bloemrijk grasland. “Hier gaat het om een vegetatie met meerjarige bloemen en grassen, die heel duurzaam en ecologisch robuust is en weinig onderhoud vergt. Belangrijk is dat je hier op de juiste momenten maait, zodat de grassen  niet verder verspreiden.
Op die manier heb je er weinig werk aan. Wel is het belangrijk dat je het maaisel niet laat liggen, anders kan je de bloemenrijkdom niet behouden.”

Bloemenborders - foto Hilde Van Elsuwe
Demonstratie Pellenc

Later werd in het Heynsdaele-park van de provincie Oost-Vlaanderen een demo voorzien van Pellenc. Kris Van de Meulebroecke van VDM KRIS uit Kluisbergen opende het infomoment. Hij is erkend verdeler van verschillende merken, waaronder Pellenc.
Pellenc kiest zijn verdelers in België zeer zorgvuldig uit om zeker te zijn dat alle kennis en professionaliteit voorhanden is. Het is de eerste constructeur ter wereld die lithium-ion technologie gebruikte in zijn elektrische draagbare gereedschappen. Er wordt vooral ingezet op laag gewicht van de tools en een lange batterijwerking, waardoor ze geschikt zijn voor intensief en professioneel werk.

Jarne on the road - Pellenc - foto Jarne Depaepe
Pellenc stelde onder meer de Rasion 2 voor, een elektrische grasmachine die beschikt over dubbele gesynchroniseerde messen en een nieuw elektronisch beheer met IMS-printplaat.

Het elektrisch gamma werd uitgebreid beschreven én uitgetest op het provinciaal domein. De handzame en ergonomische grasmachine Rasion 2 beschikt over dubbele gesynchroniseerde messen en een nieuw elektronisch beheer met IMS-printplaat. De afkorting IMS staat voor ‘Insulated Metal Substrate’. Dit is een printplaat gebouwd op een metalen plaat (doorgaans aluminium) waarop een speciale prepreg is aangebracht, een laagje voorgeïmpregneerde vezels waarvan de voornaamste kwaliteiten een uitstekend vermogen tot warmteafvoer en een grote diëlektrische sterkte tegen hoge spanningen zijn. Dit beveiligt de machine tegen oververhitting en zorgt voor een grotere efficiëntie. De machine is waterdicht en zeer stil, waardoor hij kan gebruikt worden in alle weersomstandigheden én met respect voor buurtbewoners en passanten. Ze heeft een bereik van ongeveer 5 uur en kan werken met alle accu’s van de Alpha 520. Ook bosmaaiers, kantmaaiers, heggenscharen en bladblazers werden uitvoerig getest door de aanwezigen.

De avond werd afgesloten met de jaarlijkse barbecue, waarop onder meer de bloemenweides, het elektrische verhaal en andere dossiers in de tuinaanleg, zoals tewerkstelling en het kwaliteitslabel
Groengek(l)eurd, uitvoerig besproken werden.