Menu

Zware klappen voor de sierteelt in alle landen

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's
Alle sectoren

De coronacrisis valt uitermate zwaar voor de Belgische sierteelt, maar in de rest van Europa gaat het niet beter. De verkoop is bijna in elk land sterk bemoeilijkt.

Voor dit overzicht maken we gebruik van een overzicht van de Werkgroep Bloemen en Planten, onderdeel van Copa-Cogeca, dat de Europese land- en tuinbouwersverenigingen verenigt. Het beschrijft de situatie op 24 maart. De situatie op het terrein verandert evenwel snel, al gaat het meestal om verstrengingen in plaats van versoepelingen.

Nederland

Veilingprijzen in Nederland zijn dramatisch gekelderd, net als de verhandelde hoeveelheden. Op vrijdag 20 maart werd er 85% minder omzet gedraaid in vergelijking met dezelfde dag het jaar voordien. Verkoopkanalen vallen weg, en ook de vraag is minder. Handelaars en groothandels drukken onmiddellijk hun kosten door veel minder in te kopen, iets wat telers veel minder kunnen. De Nederlandse sierteeltsector vreest binnen enkele weken faillissementen, mocht er geen noodsteun komen van de Nederlandse regering. Mocht telers omvervallen, zullen handelsmaatschappijen en bloemenwinkels volgen, zo is de vrees.

Nederlandse tuincentra en bloemenwinkels zijn nog open, maar er is amper vraag. Door hamstergedrag hebben supermarkten gedurende enkele dagen ook de toevoer van bloemen en planten gepauzeerd.

Duitsland

In Duitsland zijn tuincentra nog steeds open omdat ze dierenvoeding verkopen. Het al dan niet open zijn van bloemenwinkels hangt af van wat de deelstaat beslist. Veel personeelsleden in bloemenwinkels zijn vrouwen, die moeten instaan voor het opvangen van de kinderen omdat de scholen gesloten zijn. Dit leidt ook tot een tekort in personeel. In supermarkten en op gewone markten is de verkoop vaak nog toegestaan. De meeste tuincentra zijn gestopt met de verkoop van snijbloemen.

Verenigd Koninkrijk

Daar ouderen het meest gevoelig zijn voor corona, zijn deze ook snel gestopt met het kopen in tuincentra. De Britse sector verwacht heel wat faillissementen de komende weken. Voor de online verkoop moeten de plantenpaspoorten in het Verenigd Koninkrijk gekeurd worden, maar de inspecteurs komen niet uit hun kot, waardoor de switch naar online verkoop niet altijd mogelijk is. Theoretisch zouden verkooppunten – net zoals bars en restaurants – mogen werken volgens het take away- model met betaling vooraf online, maar in de praktijk gebeurt dit nauwelijks, ook omdat veel ouderen niet vertrouwd zijn met het op voorhand online kopen.

Italië

Italië is na Nederland het grootste productieland van sierteeltproducten in Europa. De sector is er goed voor 100.000 jobs. Meer dan 60% van de omzet wordt in de drie lentemaanden gedraaid, bij sommige bedrijven is dit 100%. De jaarlijkse omzet bedraagt 5,5 miljard euro, waarvan 800 miljoen nu al verloren zou zijn. Ook de Italiaanse sierteelt vraagt inkomensondersteuning van de Italiaanse overheid.

Frankrijk

Vanaf 16 maar hebben alle groothandels de deuren moeten sluiten, waaronder ook de grootschalige cash & carryketens. Tuincentra en bloemenwinkels zijn dicht. Het grootste deel van de keten heeft zijn werkzaamheden gestopt wegens te weinig consumenten, grote logistieke problemen en gezondheidsrisico’s. In het uiterste Zuiden van het land heeft de coöperatieve snijbloemenveiling ‘SICA Marché aux fleurs de Hyères’ (de vierde grootste coöperatieve snijbloemenveiling van Europa)  op een gegeven tijdstip 100% van de hoeveelheid aangevoerde snijbloemen moeten vernietigen. Franse siertelers vrezen dat de Franse overheid te weinig het specifieke karakter van de sector begrijpt.

Denemarken

In Denemarken zijn tuincentra en bloemenwinkels nog altijd open. Niet-noodzakelijke verplaatsingen worden echter niet toegestaan, waardoor ze weinig bezoek trekken. De vraag is laag. Gevreesd wordt dat het stilleggen van de sierteeltmarkt gedurende een of twee maanden de Deense sector in zijn geheel kan vernietigen. Ook de export van bijvoorbeeld jongplanten naar Azië kent veel annuleringen; export naar Zweden en Noorwegen wordt steeds moeilijker. Ook de moeilijke situatie in Duitsland, beperkt de vraag.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn de groothandels dicht. Producenten die hun eigen winkel hebben op de productiesite mogen nog verkopen. De argumentatie daar is dat consumenten nog groenteplantjes, kruiden en fruitplanten moeten kunnen kopen. Bloemenwinkels zijn dicht, net als bouwmarkten en tuincentra. De verkoop in supermarkten is wel toegestaan. Tuinaannemers kunnen ook aan de slag blijven.

Spanje

In Spanje zijn alle bloemenwinkels en tuincentra dicht, supermarkten kunnen wel nog verkopen. Export naar andere Europese landen is gestopt. Ook markten zijn er verboden. Ook de tuinaanlegsector is zwaar getroffen, zowel het onderhoud van openbaar groen als in privé-tuinen. De Spaanse sierteeltsector vraagt haar overheid om een subsidie voor jongplanten, stekken en bollen waarmee siertelers de productie na de crisis kunnen heropstarten.