Ledencongres ‘Van pluk tot geluk’ in teken van sectortrots

13 december 2023

Ook al loopt de handel wat stroever dan twee jaar geleden en is het op veel plekken nog te nat om vlot te kunnen werken, toch zagen we vooral tevreden gezichten op ons ledencongres begin december. Wellicht was het congresthema ‘Van pluk tot geluk’ daar deels verantwoordelijk voor.

eb

Maar uiteraard speelde ook mee dat onze leden elkaar graag eens terugzien en bijbabbelen. Het informele moment van het congres is minstens zo belangrijk als het formele, maar eerst mocht AVBS-voorzitter Erik Boterdaele terugblikken op enkele realisaties in 2023.

Verjonging

Erik herinnerde de aanwezige leden en relaties eraan dat hij een jaar geleden het voorzitterschap van Filip Goossens overnam. “Niet goed wetend waar ik aan begon en de eerste maanden wat op zoek naar mijn plaats in de hele structuur van AVBS en Boerenbond, kan ik nu wel zeggen dat ik me best goed voel in mijn rol. Ik sta met beide voeten in het werkveld, heb veel contacten met collega’s en weet bijgevolg wat er leeft in onze sector.” De bestuursvernieuwingen hebben in 2022 gezorgd voor enkele nieuwe krachtige elementen in de besturen. De voorzitter verwees naar de rubriek ‘Op de koffie’ in Sierteelt & Groenvoorziening, waarin enkele van hen werden voorgesteld. En de verjonging werkte ook door in het presidium, dat maar liefst drie trotse jonge vaders mocht vieren. “AVBS maakt van verjonging een topic, zowel door aandacht te hebben voor jonge bedrijfsleiders als door in te zetten op initiatieven die jongeren moeten warm maken voor onze sector.” Andere initiatieven die ter sprake kwamen waren de evaluatie en brainstorm voor Florall, het project ‘Robuuste Siertelers’ in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen en Boerenbond en de strategiecyclus ‘Voed mee de toekomst’, waarmee Boerenbond de werking voor de komende decennia wil uitstippelen. Op internationaal niveau was er het Europese Green Cities-congres en het zwemvijvercongres dat Groen Groeien organiseerde. De voorzitter kondigde ook de brochure Van pluk tot geluk aan, die met korte en krachtige teksten en cijfers uitlegt waar onze sector voor staat. Erik gaf nog mee dat hij positief vooruitkijkt naar 2024 en graag mee zijn schouders wil zetten onder nieuwe thema’s of projecten die zich aandienen.
 

Zeggen wat we doen

Ook Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens herinnerde zich nog goed het ledencongres van 2022 en het feit dat Erik Boterdaele hem toen als nieuwe voorzitter vertelde ‘geen moppersmurf’ te willen zijn. “Ik heb die wenk veel nodig gehad in het afgelopen jaar”, zei Ceyssens. Hij stond stil bij de maatschappelijke rol van land- en tuinbouwers en bij het feit dat de producten en diensten van siertelers en groenvoorzieners even broodnodig zijn als het voedsel, dat de agrarische sector produceert. Tussendoor raakte hij syndicale dossiers aan zoals de 100 dagen seizoenarbeid – waarvan we nu al weten dat ze ook in 2024 gelden – en de noodzaak aan voldoende beschikbare gewasbeschermingsmiddelen. Hij herinnerde zich ook goed het zwemvijvercongres, waarbij hij het openingswoord mocht uitspreken, en stelt vast dat de burger niet weet hoe performant groenvoorzieners en siertelers bezig zijn. “Wist je dat de glastuinbouwsector voldoende stroom levert voor een bevolking zo groot als die van de provincie Oost-Vlaanderen? We moeten die kwaliteiten ook durven benoemen en durven zeggen wat we doen.” In die zin vindt Ceyssens de brochure Van pluk tot geluk een waardevol initiatief. Hij overhandigde het eerste exemplaar ervan aan Leentje Grillaert, gedeputeerde voor Landbouw van de provincie Oost-Vlaanderen, en riep iedereen op om er goed gebruik van te maken.
 

lc
lg
Onderzoek en ontwikkeling

Leentje Grillaert nam daarna het woord, nadat minister Jo Brouns zich door een gewijzigde agenda moest verontschuldigen. Ze sloot zich aan bij de voorgaande sprekers dat het nodig is om in debat te gaan en op te komen voor de sector. Ze wees op de inspanningen van de provincie voor meer groen, “in onze provinciale domeinen, maar ook in ons nieuw provinciehuis. Daar werd de groenvoorziening uitgewerkt op basis van advies van het PCS, dat een referentie geworden is voor groenadvies bij openbare besturen.” De gedeputeerde legde daarmee naadloos het verband met de inspanningen van de provincie voor het praktijkonderzoek. “Een belangrijke vernieuwing in 2024 is de fusie van het onderzoek voor sierteelt (PCS), groenten (PCG) en aardappelen (PCA). Jullie zullen jullie vertrouwde aanspreekpunten behouden, maar de bedoeling is dat jullie nog beter gediend worden.” Iets minder in het oog springend zijn de inspanningen vanuit de POM (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) ten behoeve van de logistiek en de digitalisering van logistieke processen.
 

Kiezen voor duurzaamheid

Alain De Laet, CEO en vierde generatie bij brouwerij Huyghe, vertelde hoe de brouwerij met een gerichte strategie de omzet in tien jaar tijd kon verviervoudigen. De sleutel daartoe was hun keuze voor duurzaamheid. “We willen de meest duurzame brouwerij van België zijn.” Motiverend daarbij is dat de duurzame oplossing op iets langere termijn ook vaak de beste is voor de portemonnee. Met het oog op een correcte (bij)sturing is meten een kernwoord. “We hebben overal tellers op en meten het verbruik van elektriciteit, water, gas, stoom … Het is belangrijk om elke dag gemotiveerd te zijn om duurzaam te zijn. Ik moedig mijn medewerkers aan om met ideeën te komen, maar had zelf ook iemand nodig die me aanmoedigt.” Die ‘zweep’ vond hij in 2013 in het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Elk jaar plant Huyghe acties waarmee ze inspelen op minstens tien van de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De Laet trok dit ook door naar de vereniging van Belgische brouwers, waar hij bestuurder van is. Zijn voorstel om een Green Deal af te sluiten met de overheid werd eerst slechts aarzelend gevolgd door vijf collega’s, maar intussen zijn ze al met zestien. Hij schetste hoe deze manier van denken hun investeringspolitiek bepaalt. Zelf gebruikt de brouwerij intussen veel regenwater en produceert en gebruikt ze groene stroom. Het waterverbruik per geproduceerde liter bier is daardoor al teruggevallen op een derde. Een volgend ultiem objectief is om CO2-neutraal te worden. Wie meer wil weten, vindt heel wat informatie op www.brouwerijhuyghe.be/nl/duurzaamheid.

ad
Tot slot

Wat humor sloot het academisch gedeelte af. Poppenspeler Armand Schreurs relateerde en relativeerde uitspraken van de diverse sprekers in zijn eigen humoristische stijl. Dat had – behalve veel animo in de zaal – als neveneffect dat de kernpunten van de avond nog eens goed in het geheugen van de aanwezigen werden geprent.

sponsors ledencongres avbs 2023