ENA wil minder handelsbelemmeringen met VK
Vandaag bespreken de EU en het VK de mogelijkheid van een SPS-agreement, dat de extra fytosanitaire rompslomp bij export naar het VK gevoelig kan verminderen. De Europese boomtelersfederatie ENA en Union Fleurs vroegen vorige week aan EU-commissaris voor Handel en Economische Veiligheid, Interinstitutionele Betrekkingen en Transparantie Maroš Šefčovič om de vraag van het VK hieromtrent te ondersteunen.
Ze deden dit in de aanloop naar de EU-VK-top van 19 mei, nadat er vanuit het VK signalen kwamen dat men daar open staat voor een SPS-overeenkomst (betreffende gezondheid en plantengezondheid) met de EU.
Daarin benadrukten ze “hoezeer de Europese sierteeltsector (snijbloemen, kamer- en boomkwekerijplanten voor sierdoeleinden en ecosysteemdiensten) alle inspanningen van de EU steunt om een dergelijke overeenkomst te bereiken.” Ze legden in de brief uit waarom en wezen op het strategische belang van een dergelijke overeenkomst voor de EU.
“De sierteeltsector is van aanzienlijk sociaaleconomisch belang voor de EU, genereert 20 miljard euro aan productiewaarde en ondersteunt meer dan 760.000 banen in de EU. Het VK is verreweg onze grootste exportmarkt voor bloemen en levende planten, met handelsvolumes en -waarden die de cijfers van alle andere landen buiten de EU overtreffen (meer dan 1,45 miljard euro per jaar). De EU heeft er daarom alle belang bij om de huidige handelsspanningen te verminderen en de toegang tot de Britse markt voor haar kwekers en exporteurs van planten en bloemen te herstellen. Sommige economische sectoren beginnen pas nu de gevolgen van de verschillen in regelgeving na de Brexit te ondervinden, maar de sierteeltsector kampt al sinds de eerste fase van de Brexit in 2021 met ernstige dagelijkse exportuitdagingen. Deze problemen zijn grotendeels het gevolg van dubbele bureaucratie in plaats van daadwerkelijke zorgen over bioveiligheid, en ze blijven de efficiëntie van een sterk geïntegreerde, tijdgevoelige toeleveringsketen ondermijnen.”
Daarom vroegen ENA en Union Fleurs om de steun van de commissaris en van de Europese Commissie bij het nastreven van een robuuste en ambitieuze SPS-overeenkomst tussen de EU en het VK, inclusief een specifieke overeenkomst inzake plantengezondheid. Daarbij boden ze aan om deze vragen nader toe te lichten en alle sectorspecifieke kennis ter beschikking te stellen om te komen tot “haalbare en effectieve bepalingen voor onze sierteelttoeleveringsketens binnen het kader van een toekomstige SPS-overeenkomst tussen de EU en het VK.”
Doelstellingen van deze SPS-overeenkomst EU-VK
Mogelijke technische oplossingen
“Dat SPS-akkoord zou de handel enorm vergemakkelijken en de samenwerking bevorderen.”
Tim Van Hulle
voorzitter ENA
We vroegen ENA-voorzitter Tim Van Hulle om wat duiding bij deze actie.
“Sinds juni van vorig jaar volgen we met ENA samen met HTA, VGB Holland en Union Fleurs op regelmatige basis de problemen met export van bloemen en planten naar het VK op”, vertelt Van Hulle. “Op basis van onze bevindingen heeft HTA de Britse overheid benaderd en hebben wij de problematiek aangekaart bij onze overheden in Europa. Uiteindelijk is vanuit het VK de vraag gekomen voor een SPS-agreement. Nu moet bekeken worden in hoeverre de Europese en de Britse fytosanitaire eisen overeenstemmen. Zij willen met dat SPS-agreement zicht krijgen op wat er binnen komt en hoe dat allemaal wordt gecontroleerd. Europa heeft bovenop de nationale controle-organismen ook nog DG SANTE (Health and Food Safety), dat alles controleert. Dat levert een pak aan informatie op, waarover de Britten niet beschikken. Europa heeft er zeker niets bij te verliezen dat die informatie kan uitgewisseld worden, integendeel. Daar komt bij dat de grens met het VK een van de belangrijkste grenzen is voor de handel in bloemen en planten in de EU. Er gaat een enorm volume over die grens, en dat in de beide richtingen. Het gebrek aan een akkoord belet momenteel vlotte handelsverrichtingen. Dat SPS-akkoord zou de handel enorm kunnen vergemakkelijken en de samenwerking bevorderen.” Hopelijk wordt er op zeer korte termijn vooruitgang geboekt.