Op de koffie bij Carl & Griet Vande Maele
"De robuustheidsscan stimuleerde ons om na te denken over ons bedrijf"
Het viel me op dat Carl onmiddellijk Griet betrok toen ik hem belde voor een afspraak. Tijdens ons gesprek zou blijken dat ze het bedrijf leiden als een tweespan en dus ook beiden wat te vertellen hebben. Maar Carl en Griet hebben elk hun eigen verantwoordelijkheden binnen het bedrijf. De teelt is het domein van Carl. Griet volgt bestellingen op, houdt de website bij en heeft bijvoorbeeld ook veel oog voor nieuwe variëteiten. “Wanneer ik van een klant een vraag krijg voor een bepaalde soort die we niet telen, kijk ik na over welke soort het gaat en of het iets voor ons kan zijn. Ik baseer me ook op wat zich afspeelt in bloemenzaken en op de algemene trends.” Mogelijke interessante soorten bekijkt ze met Carl, die bevestigt dat ze ieder jaar wel enkele (voor hen) nieuwe soorten of cultivars uitproberen. “Maar er vallen dus ook soorten weg. Je kan er niet elk jaar nieuwe soorten bijnemen zonder er andere af te bouwen.” Carl en Griet kweken jaarlijks zowat 800.000 planten, wat meer dan één ronde per jaar betekent op de beschikbare oppervlakte. Dat realiseren ze met vier vaste arbeiders en wat jobstudenten tijdens vakantieperiodes.
Motivatie
Het verhaal maakt duidelijk dat Carl en Griet niet van nul moesten vertrekken voor de robuustheidsscan. Maar het blijft volgens Carl inspanningen vergen. “Het is niet omdat je eens een vergadering of wat cursussen gevolgd hebt, dat je goed zit voor de rest van je dagen. Je moet die kennis af en toe wat opfrissen.” Griet vult aan dat het nu meer om hen draaide: “het commerciële, het communiceren, beursdeelnames,… Er kwam duidelijk naar voor dat het bezoeken van onze klanten ons werkpunt is.” Carl verwijst naar het project ‘Siertelers en Keten Sterk²’ en vertelt dat ze zeker gaan deelnemen wanneer het vervolgproject goedgekeurd is. “We zijn niet de meest assertieve verkopers.” Griet geeft mee dat dit nooit haar stijl zal worden, maar ze zou daar wel graag wat vlotter in worden. “We gaan ook te weinig onze klanten bezoeken. Er komen geregeld klanten op bezoek, maar er zijn nog altijd klanten die we nog nooit gezien hebben.” Carl beaamt dat: “Er is altijd wel een excuus om niet de baan op te gaan: het is te druk, we willen die mensen niet storen,… Wanneer we naar het buitenland gaan, proberen we wel altijd een tweetal klanten te bezoeken. Dit voorjaar is het nog niet gelukt omdat het een heel pittig seizoen was, maar we gaan dit zeker nog in juni doen in combinatie met de Flower Trials.”
Doorlichting
De doorlichting gebeurde door Patrick Meulemeester en Melanie Van Raaij van het team Ondernemerschap van Boerenbond. Carl vertelt dat ze daar een halve dag voor uittrokken. “Ze overliepen al hun punten, maar niet aan de hand van een vragenlijst. Ze pikten in op wat we vertelden en op het einde was alles verteld.” Er werd geen specifieke voorbereiding gevraagd. “Ze hanteerden wel die taart met zeven robuustheidsthema’s”, vult Griet aan. “Ik vond het goed dat we daardoor gestimuleerd werden om na te denken over ons bedrijf. Het is belangrijk dat we niet stilstaan en dat op alle vlakken.”
Stof om over na te denken
Carl toont het verslag, dat ze enkele dagen nadien kregen. Dat behandelt heel bondig de verschillende robuustheidsthema’s en geeft wat aanbevelingen mee voor verbeterpunten. “Wat ik goed vind, is dat de kleine minpuntjes en gebreken – die je misschien wel al kent – toch allemaal nog eens neergeschreven worden. Dat zet je toch meer aan om er een werkpunt van te maken. Er zijn ook zaken die we zelf niet zien. Maar je kan later teruggrijpen naar dat verslag en evalueren wat al is aangepakt.” Griet benadrukt dat Patrick en Melanie wel veel tips kunnen geven, maar dat het uiteindelijk aan de bedrijfsleiders is om er iets mee te doen. “Ze geven je een werkinstrument, maar het werkt niet vanzelf. Je bedrijf zal niet veranderd zijn na de doorlichting. Je moet niet verwachten dat alles gaat veranderen, maar alles wat erdoor verandert, is goed. Soms kan je veel bereiken met kleine veranderingen. Dat maakt ook dat je het kan blijven volhouden.” Waarop Carl besluit: “Het motiveert weer. Het geeft je het besef goed bezig te zijn, maar ook een klein duwtje omdat je je realiseert dat er nog enkele specifieke zaken wat beter kunnen.”