Laurica-Plants zaakvoerder Elie - foto Davy Coghe

Op de koffie bij Elie Devisch

1 februari 2023

Vorig jaar zijn onze besturen opnieuw samengesteld. Hier en daar namen oudgedienden afscheid, maar gelukkig konden ze de fakkel doorgeven aan jong bloed. We gaan dit jaar in ieder nummer op bezoek bij een bestuurslid om het te hebben over zijn of haar bedrijf en engagement. Elie Devisch, laurierkweker in Jabbeke, bijt de spits af. Hij is bestuurslid bij ’t Westland en maakt sedert vorige maand deel uit van het presidium van AVBS. 

Het gesprek met Elie begint met een terugblik op de Dag van de Landbouw van zondag 18 september 2022. Elie en Marian mochten toen meer dan 3.000 bezoekers verwelkomen op hun laurierkwekerij. Dat werd mee in de hand gewerkt doordat ze zich met 3 bedrijven in één cluster presenteerden. Elie toont de doe-het-zelf lauriergids die ze meegaven aan de bezoekers. “We hebben hierin de essentie van de verzorging samengebracht: gieten, snoeien, verpotten,…  en hebben van ieder aspect ook een apart kort filmpje gemaakt. Die filmpjes gaan naar onze Britse klanten, om de verkoop in tuincentra te ondersteunen.” Zowat 80% van de productie gaat naar Engeland, 30% rechtstreeks en 50% via handelaars. Elie vertelt dat de Brexit niet echt impact had op de geëxporteerde hoeveelheid, maar wel op de manier waarop de handel verloopt. “Vroeger kochten veel kleinere klanten rechtstreeks twee à drie karren bij ons, nu gaat dat vooral via de groothandel en exporteurs.”  

De verkoop en ook de beurzen volgen Elie en Marian zelf op. Naast IPM zijn dat ook onder meer Four Oaks en GLEE in Engeland. En af en toe gaan ze op verkenning, zoals ooit op een beurs in Dubai, als enige Belgen. Ze verkochten toen een collectie uitzonderlijk grote planten aan een sjeik. Elie benadrukt het belang van promotie van je product, ook op momenten dat het goed gaat.  

Bedrijf Laurica-Plants - foto Davy Coghe

Laurierteelt 

Dat het kweken van een laurier gemiddeld zowat zeven jaar duurt, heeft voor- en nadelen. Het is een langdurige teelt, je kan niet zomaar opstarten of uitbreiden als er meer vraag komt. Maar het duurt ook wat langer vooraleer je je investering terugverdient. Het assortiment is heel verscheiden: van keukenlaurier waar ongeveer twee jaar aan gekweekt wordt, tot monumentale bomen van wel 100 jaar oud. 

André, de vader van Elie, startte zowat 30 jaar geleden met het certificeren van alle planten die Laurica-plants op de markt brengt. “Elke plant is uniek en draagt zijn eigen label met een maataanduiding en de leeftijd van de plant. Ook geven we met het Lauricacertificaat tips mee aan de eindklant over watergift, snoeien en bemesten.” 

 

"Voor de brexit kochten veel Britse klanten rechtstreeks, nu vooral via exporteurs."

 

"Elke plant is uniek en draagt zijn eigen label met een maataanduiding en de leeftijd van de plant. Ook geven we met het Lauricacertificaat tips mee aan de eindklant over watergift, snoeien en bemesten", zegt Elie.
Laurica-Plants label - foto Davy Coghe

Engagement 

Elie is al een drietal jaar voorzitter van de Vlaamse Laurier Vereniging. Enkele maanden geleden kwam hij in het bestuur van ’t Westland. Daar vloeide onder meer al uit voort dat de West-Vlaamse viering van 50 jaar AVBS plaatsvond op hun bedrijf. “Ik organiseer graag”, lacht hij. “Bovendien leer je zo andere mensen uit de sector kennen. We zitten hier wat op een eilandje. De siertelers wonen hier niet zo dicht bij elkaar als in Lochristi of Wetteren. Als er bijvoorbeeld iets gebeurt in Lochristi, dan zijn wij de laatste die dat horen. Ik vind het interessant om op de hoogte te zijn van wat er gebeurt in de markt en van allerlei nieuwigheden. Het is niet omdat we nu laurieren kweken, dat dit binnen 20 jaar ook nog zo is. Denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurde met buxus, waarbij je door één aspect heel je bedrijfsvisie moet herzien. De Brexit kan ook zoiets zijn, als je weet dat meer dan de helft van onze planten naar de UK gaan. Met die visie ben ik ook in het presidium gestapt. Het aantal bijkomende vergaderingen is niet onoverkoombaar.” Bestuurservaring heeft Elie niet echt. “Mijn hobby was voetballen, maar ik was alleen spelend lid. Hoewel ik ook graag naar het voetbal ging om eens de visie van andere mensen te horen. Ik ben graag onder de mensen. En ik heb het gevoel dat ik te weinig hoor wat er in de maatschappij speelt, als ik hier op het bedrijf blijf bij mijn eigen mensen. Door ervaring op te doen – ik loop al van kinds af mee op het bedrijf – verruimt ook je geest en kan je al sneller eens mee spreken over iets dan een jongere die pas van de school komt.” 

Heeft Elie specifieke doelstellingen?

"Ik vond het belangrijk om een meerwaarde te kunnen leveren voor de organisatie. Ik moet dat ook zo aanvoelen bij de anderen. Als we alleen in een bestuur zijn om aan een voldoende aantal te geraken, dan blijft dat niet duren. Ik kan goed begrijpen dat mensen dat een tiental jaar doen en dan zeggen dat het wat op is. Ik vind het goed dat er wat nieuw bloed zit in de besturen. Het is ook in het belang van de sector. Maar ik besef ook wel dat het een opdracht is om dingen te organiseren en er na de coronacrisis opnieuw wat activiteit in te brengen. Ik denk dat de eerste stap, de viering van 50 jaar AVBS hier op het bedrijf, een mooie start was. En sommige dingen doe je in het belang van de sector. Bij de Floraliën bijvoorbeeld denk je niet in de eerste plaats aan je eigen bedrijf. Als mijn product daar mooi gepresenteerd wordt en er wordt over geschreven, dan varen al mijn collega’s daar wel bij en uiteindelijk ook wijzelf.”  

Laurica-Plants Elie en Marian - foto Davy Coghe

 

 

Wie is Elie Devisch?
Elie runt laurierkwekerij Laurica-plants in Jabbeke in West-Vlaanderen. Hij is gehuwd met Marian Maenhoudt en ze hebben drie kinderen: Astrid, Eva en Arnaud.
Elie is bestuurslid bij 't Westland en lid van het AVBS-presidium.