Menu

Verkoop bloemen en planten: hoe zit het nu echt?

Terug naar Actualiteit >
Alle regio's
Alle sectoren

Sinds maandag is er heel wat onduidelijkheid over de nieuwe maatregel die de overheid nam rond de verkoop van bloemen en planten. AVBS en Boerenbond informeren enkel bij volledige zekerheid en kunnen nu duidelijkheid geven.

 

 

 

 

De overheid bereidt maatregelen voor om de continuïteit van het bedrijfsleven zo veel mogelijk te verzekeren. In de bijlage van het besluit van 23 maart werd ook opgenomen dat bloemen en planten opnieuw verkocht kunnen worden door zelfstandige kleinhandelaars (PC 201) en grote kleinhandelszaken (PC 311). Hierdoor ontstond gisteren heel wat verwarring over in de media.

Besluit én bijlage

De bijlage bij het besluit kan nochtans niet los gezien worden van het besluit zelf. Dit besluit wijzigde niet. In artikel 1 staat nog altijd dat alle handelszaken gesloten blijven, behalve (dieren)voedingswinkels, apotheken, krantenwinkels, tankstations en kappers. In die zin kunnen winkels die (dieren)voeding verkopen in principe terug bloemen en planten verkopen en is het op dit ogenblik niet de bedoeling dat zuivere bloemen- en plantenwinkels terug open gaan. Andere tuinmaterialen of producten die tuincentra aanbieden, maar geen voeding, dierenvoeding, bloemen of planten zijn, mogen nog steeds niet verkocht worden.

Proces naar goedkeuring maatregel

AVBS en Boerenbond hebben er achter de schermen alles aan gedaan om zo veel mogelijk winkelpunten van bloemen en planten terug te openen en hen te bevoorraden met Belgische bloemen en planten. Een brief van onze voorzitter aan verschillende ministers was de aanleiding tot de aanpassing in het ministerieel besluit.

Vergelijking met de buurlanden

Onze organisatie schreef afgelopen weekend een brief aan Vlaams minister-president Jan Jambon, Vlaams viceministerpresident Hilde Crevits, Federaal eerste minister Sophie Wilmès, Federaal vice-eerste minister Koen Geens, Federaal minister Maggie De Block en Federaal minister Nathalie Muylle. Daarin benadrukten we nogmaals de dramatische situatie van de sierteeltsector. Vervolgens werd met aandrang gevraagd om winkelpunten terug te kunnen openen, uiteraard met het nodige respect voor social distancing en de genomen maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Er werd hierbij verwezen naar onze buurlanden, waar de verkoop aan consumenten voor bloemen en planten wel nog verder gezet kon worden.

Bloemen en planten maken het verschil

Boerenbond riep in de brief op om de verkoop van bloemen, planten en plantgoed mee op te nemen in de noodzakelijke uitzondering die winkels voor voeding en diervoeding momenteel genieten. Zeker nu kunnen bloemen en planten het verschil maken om deze moeilijke tijd op te fleuren. En bezig zijn in de eigen tuin, is zeker geen risico-activiteit, wel integendeel.

Wachten op correcte interpretatie

In de loop van de zondag was duidelijk dat er een aanpassing van het ministerieel besluit en de bijlage zou komen, en dat bloemen en planten bij de uitzonderingen zouden staan. Maandagochtend is het MB getekend door de minister; het ging pas in de vroege avond in publicatie in het staatsblad. In tussentijds waren er heel wat media en andere partijen die niet gewacht hebben met communiceren tot na deze publicatie en het duidelijk worden van een correcte interpretatie. Dit zorgde voor heel wat verwarring.

Boerenbond en AVBS communiceren enkel bij zekerheid

Ook in coronatijden blijven Boerenbond en AVBS alle belang hechten aan een correcte communicatie. Een belangrijke troef, zo blijkt na de voorbarige communicatie die gisteren verschillende partijen de wereld instuurden. Zij deden dit zonder te weten of het ministerieel besluit al dan niet getekend was, en zonder dat ze de bijlage grondig doorgenomen hadden.

Doel blijft duidelijk

Boerenbond en AVBS beseffen meer dan eender welke organisatie hoe zwaar het momenteel is voor de sector en individuele sierteeltbedrijven om in deze tijden het hoofd boven water te houden. We begrijpen ook jullie zorgen op het terrein en de onzekerheid die voortvloeit uit desinformatie en onduidelijkheid. Boerenbond en AVBS doen er achter de schermen alles aan om zo veel mogelijk winkelpunten van bloemen en planten terug te openen en hen te bevoorraden met Belgische bloemen en planten.