met suske en wiske

Week van de bij gestart

Vanaf 26 mei loopt de 'Week van de bij'. Bijen trekken leven aan, en blijkbaar ook heel wat initiatieven. Tijdens de feestelijke opening van de week in de Plantentuin van Meise presenteerde de Koninklijke munt een exclusieve munt en werd ook een nieuw album(pje) van Suske en Wiske voorgesteld: 'De hippe hommels'. Je kan het verdienen door een inspanning te leveren voor bijen, in eerste instantie wil dit zeggen: deel te nemen aan een bijenwandeling of -fietstocht.
Heel wat gegons, rondom de ingang van de plantentuin van Meise op zondagmorgen 26 mei, ook al liet het weer zich aanvankelijk niet van zijn beste kant zien. In allerlei infostandjes maakten vrijwilligers zich op om alle aspecten van het leven van en met bijen en andere bestuivers in de kijker te zetten. Iemand zat zelfs al bijenkorven te vlechten en een reuzengrote bij in mensenformaat bood zich aan om samen te poseren voor een foto. Maar eerst volgde het officiële startmoment van de week van de bij.

Startmoment

Chocolatier Dominique Persoone en presentator Britt van Marsenille spelen een prominente rol in de Week van de bij, als peter en meter van het initiatief. Dominique volgde ooit de bijencursus, samen met zijn zoon en vader. Hij kreeg Bart Vandepoele als lesgever. En laat die nu naast imker ook coördinator zijn van de ‘Week van de bij’. Britt kwam er enkele jaren later bij. Zij is een fervent imker en schreef daar ook al een boek over. Ze vertelde dat het nu heel het jaar ‘maai mei niet’ is in haar tuin, omdat ze geen nieuwe grasmachine kocht toen de oude kapot was. “Wanneer het gras wat te lang wordt, laten we er de kippen op.”
 
Het startmoment ging voor de tweede keer door in de plantentuin van Meise. Koen Es, directeur educatie bij de plantentuin, vertelde dat er veel raakpunten zijn tussen ‘Week van de bij’ en de plantentuin. “We doen aan educatie, onderzoek en conservatie. In ons onderzoek bekijken we bijvoorbeeld hoe we bloemenmengsels nog kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door er meer inheemse soorten aan toe te voegen. We hebben hier ook al enkele zeldzame bijensoorten ontdekt.” Es verwees er ook naar dat met de start van de week ook de bijenzoektocht ‘Schatten van vlieg’ gelanceerd wordt, waarin kinderen nog een zomer lang uitgedaagd worden om een schat te zoeken en meteen heel wat te weten komen over bijen en andere bestuivers.  
 

Britt en Dominique
Koen Van Es

Leefomstandigheden verbeteren

Coördinator Bart Vandepoele was blij dat ze in Meise konden samenwerken met dezelfde gedreven ploeg als vijf jaar voordien. “We willen samenwerken met iedereen die van goeie wil is om beteren leefomstandigheden voor de bij te organiseren. We zijn twaalf jaar geleden gestart met honingbijen, hebben er nadien de metselbijen bij betrokken, en breiden in deze editie uit naar alle bestuivers, dus ook vlinders, nachtvlinders en zweefvliegen. Veen van die diertjes hebben waardplanten nodig, waarop ze hun eitjes kunnen afzetten.” Hij toonde zich ook blij dat de ‘Week van de bij’ soms zaken in gang zet. “Drie jaar geleden was ze aanleiding tot een parlementaire vraag, die uiteindelijk resulteerde in een beleidsplan voor wilde bestuivers.” Het initiatief ‘Bijenvriendelijke gemeente’ in samenwerking met de Vereniging voor Openbaar Groen leverde dit jaar 82 gemeenten op. Die zullen door een jury bezocht worden en beoordeeld worden op hun initiatieven ten voordele van de bij. “We zetten daarmee een transitie in gang.” Hij verwees ook nog naar de zoektocht voor kinderen in de plantentuin en naar de bijenfietstochten in elke provincie, waarmee iedere deelnemer het nieuwe stripverhaal van Suske en Wiske kan winnen.

Suske en Wiske

Om dat kracht bij te zetten waren Suske en Wiske zelf aanwezig, samen met tekenaar Luc Morjeau. Die maakte voor de gelegenheid een strip: 'De hippe hommels', met naast een gloednieuw verhaal ook wat educatieve info over de grootste van onze wilde bijen.
Dit is ook een geschikte plaats om De bijenkrant te vermelden, met daarin heel wat tips over wat mensen zelf kunnen doen om het leven van bijen te vereenvoudigen. Stroken niet maaien is daar een voorbeeld van, maar ook nectarplanten planten, met een topvijf voor bijenvriendelijke struiken, bomen en kruiden. Je kan de krant downloaden op www.weekvandebij.be
 

munt

Voor verzamelaars

Toch wel bijzonder was de uiteenzetting van Giovanni Van de Velde, muntmeester van de Koninklijke Munt van België. Hij vertelde dat er een speciale munt van 2,5 euro wordt gelanceerd, met daarop de beeltenis van een bij en een gestileerde kersenbloemen en de contouren van België in honingraten. “Er worden 12.500 munten uitgebracht in samenwerking met de Nederlandse munt, die ze slaat. Je kan ze bestellen op herdenkingsmunten.be.

Op de gezondheid

En afsluiten deden we met een lekker biertje. Dat was de Horny Hornet van imker Jan Van Malderen uit Baardegem. Hij moest voor hem alles van de bijen hebben, behalve de zoete honingsmaak. Daarmee zitten we qua smaak voor bier op dezelfde lijn.
Jan Van Malderen