dak van asbestcement zonder dakgoot

Geen sanering meer nodig voor afdruipzones asbest

Wanneer er geen dakgoot hangt aan een dak bestaande uit asbesthoudend materiaal kunnen bij verwering van dat dakmateriaal asbestpartikels op en in de grond terechtkomen. De zone waarin dat gebeurt, wordt de afdruipzone genoemd. Meestal gaat het om een zone van ong. 70 cm breed en 30 cm diep.
Op basis van het bodemsaneringsdecreet en de richtlijnen rond bodemonderzoek- en bodemsanering dienden die afdruipzones in kaart te worden gebracht en desgevallend te worden gesaneerd. 

Ingo Luypaert, adviseur omgeving Boerenbond

Enkele maanden geleden gaf bevoegd Vlaams minister Jo Brouns in antwoord op een parlementaire vraag aan dat uit nieuw onderzoek van VITO en het Nederlandse TNO bleek dat er geen gezondheidsrisico’s waren voor die afdruipzones en dat sanering dan ook overbodig was. Op vraag van Boerenbond om de regelgeving in die zin aan te passen, heeft minister Brouns daar ondertussen voor gezorgd.

Via een (technisch) Ministerieel Besluit worden de richtlijnen voor oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek gewijzigd. In de nieuwe standaardprocedure is nu voorzien dat ter hoogte van afdruipzones van dak- en gevelbekleding geen onderzoek nodig is in het oriënterend bodemonderzoek. Door de nodige wijzigingen in de standaardprocedure beschrijvend onderzoek wordt ook de saneringsverplichting geschrapt. Deze nieuwe regeling is ingegaan vanaf 1 mei 2025.

Wie op basis van een recent oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek (voor 1 mei 2025) verplicht werd tot de sanering van een afdruipzone zal door OVAM worden aangeschreven met het bericht dat er hiervoor niet langer saneringsplicht geldt.